avatar
     
TV Tip

Sandy’s man Maarten (33) herkent haar niet meer

Agressieve vorm van dementie treft ook jonge mensen

Vanavond is op RTL4 de eerste aflevering te zien van ‘Voor Ik Het Vergeet’, een zesdelige serie waarvoor Angela Groothuizen een jaar lang jonge mensen heeft gevolgd die de diagnose dementie hebben gekregen. In de eerste aflevering maken we kennis met jonge moeder Sandy. Haar man Maarten (33) heeft vroege dementie en herkent haar niet meer. Fleur Starke, een van de programmamakers schrijft vandaag een ontroerende tekst op haar Facebookpagina. Deze delen we graag met je.

“Maarten pas 31 jaar toen hij al in een verzorgingstehuis werd opgenomen”

 “Toen ik anderhalf jaar geleden aan dit programma begon, dacht ik: o wat vervelend dat je dan alles gaat vergeten… Maar het afgelopen jaar heb ik gezien dat deze verschrikkelijke ziekte zich op allerlei manieren kan uiten, ook qua gedrag. En de impact die het niet alleen op de persoon zelf heeft, maar zeker ook op hun omgeving. Langzaam verandert hun geliefde, hun ouder, hun kind; hij raakt zichzelf kwijt. Een erg pijnlijk proces.”

“In de eerste aflevering is Maarten te zien. Hij was pas 31 jaar toen hij al in een verzorgingstehuis werd opgenomen. Sandy kwam alleen te staan voor de zorg voor hun drie jarige dochtertje Eva. Een heftige, zware periode waarin Maarten totaal veranderde. Toch was Sandy zo dapper om een kijkje te geven in haar huidige leven. Ze vindt het namelijk ontzettend belangrijk om meer aandacht te krijgen voor Fronto Temperale Dementie. Ook Maartens ouders Cisje en Theo vertellen open hoe het is als je je kind kwijt raakt aan deze ziekte.  Heftig, maar de families laten ook zien hoe ze samen nog genieten. Hoe humor soms heerlijk relativerend kan zijn.”

Ook jongere mensen krijgen steeds vaker met dementie te maken

Fronto Temporale Dementie heeft is een vorm van dementie die vooral invloed heeft op gedrag en persoonlijkheid. Sandy’s man Maarten gaat zo snel achteruit dat hij al niet meer thuis woont. Sandy en Eva bezoeken hem regelmatig. Omdat Maarten een agressieve vorm van FTD heeft, zal hij zijn dochtertje nooit zien opgroeien. Na kanker en hart- en vaatziekten is dementie de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. De verwachting is dat uiteindelijk één op de vijf mensen dementie krijgt. Wie denkt dat de ziekte alleen oudere mensen treft komt bedrogen uit. Ook jongere mensen krijgen steeds vaker met dementie te maken. ‘Voor Ik Het Vergeet’ is in samenwerking met Alzheimer Nederland tot stand gekomen om meer erkenning en begrip te krijgen voor de ingrijpende ziekte.

‘Voor Ik Het Vergeet’ vanavond om 21.30 uur op RTL4 

Booking.com