avatar
     
Health

Wat gebruik jij tussen je benen?

'Je vagina is één van de meest absorberende lichaamsdelen'

In 2011 adviseerde een specialist Mariah om biologisch katoenen tampons en maandverband te gaan gebruiken. Voor haar was dit de eerste keer dat ze stilstond bij het gebruik van tampons en maandverband. Samen met vriendin Wendelien ging ze op onderzoek uit. Beiden schrokken enorm toen ze ontdekten dat veel tampons of maandverband van synthetische stoffen gemaakt worden en plastic en parfum kunnen bevatten. Bovendien kwamen ze tot de ontdekking dat er geen specifieke regels zijn over de ingrediënten die vermeld moeten worden op de doosjes van deze producten. Vreemd volgens haar, aangezien de vagina één van de meest absorberende delen van het lichaam is.

Maandverband en tampons kunnen plastic bevatten

In 2014 besloten Mariah en Wendelien  Yoni op te richten, omdat zij vinden dat iedere vrouw moet weten wat ze tussen haar benen gebruikt. “Veel vrouwen gaan er namelijk van uit dat inlegkruisjes, maandverband en tampons van katoen gemaakt worden. Nope, het ‘katoen-gevoel’ betekent nog geen katoen. De meeste maandverband en tampons worden van synthetisch materiaal gemaakt en kunnen plastic bevatten. En als je al maandverband of tampons van katoen hebt, is er een kans dat deze katoen bespoten is met pesticiden. Niet erg vriendelijk voor het milieu. En wat op katoenplanten gespoten wordt kan in het katoen zelf belanden. Daar zouden ook jouw tampons, maandverband en inlegkruisjes van gemaakt kunnen worden. Stel je voor dat het in jouw onderbroek belandt.”

Acht Changemakers en gratis producten

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Wat is feminisme anno 2017? Wanneer ben je eigenlijk feminist en hoe relevant is dit thema nu? Yoni portretteerde en interviewde acht vrouwen over deze thema’s in de aanloop naar Internationale Vrouwendag. Deze geselecteerde ‘Changemakers’ vertellen hoe zij, zowel in privé- als werksferen, hun positie ervaren als vrouw. De acht vrouwen die hun verhaal doen zijn o.a.:  Victoria Koblenko, Sabrina Starke, Aynouk Tan, Vilain & Gai en de ladies achter Dr. Monk. Daarnaast heeft Yoni nog een sympathiek actie: je kunt vandaag 4 gratis Yoni producten bestellen en betaalt zelf slechts de verzendkosten (*€4.95 in Nederland). Waarom? Mariah en Wendelien willen iedere vrouw de kans geven om de biologisch katoenen optie een keer te proberen.

 Volg Yoni op InstagramFacebook en Twitter.

BRON/FOTO: YONI

Booking.com