avatar
     
Food

#instockchallenge

31 dagen geen eten weggooien

Vroeger ging ik elke dag naar de supermarkt voor de dagelijkse boodschappen. Maar naarmate mijn werk drukker werd had ik daar geen tijd meer voor en begon ik voorraden verse producten in te slaan. Elke week kocht ik te veel. Ik schaam me hoeveel eten ik tien jaar geleden wekelijks weggooide. Ik dacht goed bezig te zijn, maar kon totaal niet plannen en het kwam zomaar voor dat ik vier avonden in de week niet thuis at. Ik gooide soms hele verpakkingen vlees weg. Dat er in een diepvriezer meer kan dan ijs en ijsblokjes zat toen ook nog niet in mijn systeem.  Ik kan me er nu niets meer bij voorstellen.

Tien jaar en een aantal kinderen later vind ik mezelf een professional als het gaat om boodschappen doen en eten. Met de weekmenu’s die ik nu maak hoef ik bijna nooit meer iets weg te gooien. Als ik wel iets weg moet gooien is het meestal omdat ik het product helemaal vergeten ben en het ergens op een onmogelijk onhandige plek in de koelkast terecht is gekomen. Toch gooien nog steeds heel veel mensen heel veel eten weg. Ik schrok toen ik de cijfers zag: maar liefst 42% van de voedselverspilling vindt plaats bij mensen thuis. Dit komt neer op 47 kilo per persoon per jaar.

Stel dat alle Nederlanders besluiten een maand lang geen eten te verspillen, dan zou dat 67 miljoen kilo verspilling schelen

Dat bracht restaurants Instock op een idee. Stel dat alle Nederlanders besluiten een maand lang geen eten te verspillen, dan zou dat 67 miljoen kilo verspilling schelen. Daarom is Instock begin deze maand een challenge gestart en wel de Instock Challenge. Dit houdt in dat je 31 dagen lang geen eten verspilt. Instock roept iedereen op om op Facebook, Instagram en Twitter te laten weten dat het je lukt geen eten weg te gooien. “Deel jouw tips, vragen en resultaten onder de hashtag #instockchallenge. Post jouw beste gerechten met restjes, de creatiefste oplossingen voor het bewaren van voedsel, jouw conserveerkunsten uit kookboek Instock Cooking en laat ons weten tegen welke problemen je aanloopt: wij helpen je uit de brand#instic”.

Spelregels:
* Doel: 31 dagen geen eten weggooien en daarmee voedselverspilling tegen gaan
* Challenge start vanaf 1 januari
* Deel jouw ervaring via Facebook, Instagram en Twitter onder de hashtag #instockchallenge
* De meest fanatieke food rescuer wordt in februari door Instock beloond met een mooie prijs!

Een goed initiatief van Instock, dus wij delen dit plannetje graag. Vanavond heb ik mijn snorkels in elk geval al voorzien van een heerlijk maaltje pasta gemaakt van allerlei ingrediënten die over waren. Voor mijzelf en mijn lief heb ik vanavond een klassiek andijviestamppotje met spekjes gemaakt. Ik moet bekennen dat ik in de Albert Heijn voor de grote zak andijvie ben gegaan omdat deze in de Bonus was én omdat ik voornemens ben meer groene groenten te eten, maar moet bekennen dat er toch zeker wel 200 gram andijvie over is. Eens even kijken wat ik daar mee ga doen…

instockchallenge

BRON: INSTOCK

Booking.com