Blogs

Exclusief interview: Nadia ging undercover in de strijd tegen loverboys

Nadia (23) twijfelde geen moment, toen de vraag kwam om mee te werken aan het programma WATCH Nederland, waarbij loverboys worden aangepakt. Haar vriendin was slachtoffer geworden van een loverboy. Nadia wist daardoor hoe sluw zo´n jongen te werk gaat en hoe de volledige toekomst van het slachtoffer op het spel komt te staan, zeker als diegene, net zoals haar vriendin, uit een schaamtecultuur komt. Dus stak ze haar hand op en ging ze met een lokprofiel van een twaalfjarig meisje undercover het internet op.

Wat haar het meest verbaasde was het feit dat mannen niet schrokken van haar leeftijd. “Het was alsof ze juist dachten: ik heb nu de jackpot! Dat ik echt dacht: je hoort toch net iemand zeggen dat ze 12 jaar oud is!” Ook bezocht ze sites waar meisjes werden aangeboden en waar klanten de meisjes recenseerden.

Misselijkmakend

Tien weken lang dompelde Nadia zich onder in de wereld van vunzige contactadvertenties en meisjes die ongelukkig uit hun ogen keken. Samen met drie mannelijke studiegenoten verzamelde Nadia zo informatie voor Watch Nederland, een programma van Terre des Hommes, het Centrum tegen Kinder- en Mensenhandel en stichting Fier. Doel van het programma is loverboys te ontmaskeren en hun klanten te onderscheppen.

Dat ik echt dacht: je hoort toch net iemand zeggen dat ze 12 jaar oud is!

Het onderzoek dat Nadia deed was misselijkmakend, maar toch hield ze vol. Ze was extra gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de loverboyproblematiek, omdat ze van begin tot eind had gezien wat het betekent als een jong meisje slachtoffer wordt van een loverboy.

“Het was net na de zomervakantie, toen mijn beste vriendin vertelde dat ze een leuke jongen had ontmoet. We waren allebei veertien jaar en zaten in de tweede klas van de middelbare school.” Haar vriendin leerde de zeven jaar oudere man, met een snelle auto kennen, via het internet en ze wisselden nummers uit. “Zelf ben ik later ook wel eens door hem benaderd, maar ik had die aandacht niet nodig”, aldus Nadia.

Geen weg terug

De eerste weken zei haar vriendin dat ze nog nooit zo blij was geweest, en hoeveel ze gemeen had met hem. Ze gingen samen leuke dingen doen, samen uit eten. Voor haar was hij gewoon haar eerste vriendje. “Ze is toen met hem naar bed gegaan en hij heeft daar opnames van gemaakt. Op die manier is hij haar gaan chanteren. Vanaf dat moment veranderde alles. Binnen een maand lag ze al met iemand anders in bed. Het is zo snel gegaan dat ze er zelf niet eens bij stil kon staan. Van de ene op de andere dag moest ze het gewoon doen. Hij chanteerde haar en zij had er alles voor over om de filmopnames niet op internet te laten komen.’

Ze ging zich toen ook steeds meer distantiëren. Van haar familie, van school en van haar vriendinnen. Dat was ook het punt waarop Nadia argwaan kreeg. “In de stad kwam ik vriendinnen van haar tegen, waar ze tegen had gezegd dat ze met mij was, en tegen mij zei ze dat ze met die vriendinnen was.” Toen ze navraag deed bij haar vrienden kwam het hoge woord eruit: die jongen zat in de onderwereld, in het criminele circuit. Hij had niet alleen zelf seks met allerlei meisjes. Hij ronselde ze ook voor klanten.

Binnen een maand lag ze al met iemand anders in bed. Van de ene op de andere dag moest ze het gewoon doen.

Het ontvreemden hoorde ook bij het proces. Dat was wat de loverboy wil. Zo kreeg hij steeds meer controle over haar. Nadia speelde toen meer voor dekmantel dan dat ze nog vriendinnen waren. Op dat moment besloot ze aan de bel te trekken en heeft ze haar broers ingelicht en ze verteld waar ze mogelijk uithing. “De mannen zijn er op uit gegaan en vroegen mij en haar moeder thuis te wachten tot ze terug waren. Er zijn daar wel wat klappen gevallen, maar na een tijdje keerden ze terug met mijn vriendin. En daar ging het om.”

Schaamte overheerst

Moeilijk om het naar buiten te brengen was het wel. “De reputatie van een meisje is in onze cultuur heel belangrijk.” De meisjes zijn moslim, waar voornamelijk een schaamtecultuur heerst. Alles draait om de buitenwereld en om wat anderen van je denken. “Je moet een schoon meisje zijn, anders heb je geen toekomst. Je überhaupt met een man inlaten is al taboe en wordt het meisje aangerekend, nooit de man. Je moet toch ooit trouwen en aan een man komen, maar dat kan niet met zo’n reputatie. Als ze het nou naar buiten hadden gebracht of er over hadden gepraat. Maar nee, alles wordt bij ons juist doodgezwegen.”

In de Moslim cultuur is de reputatie van een meisje heel belangrijk. Je moet een schoon meisje zijn, anders heb je geen toekomst. Je überhaupt met een man inlaten is al taboe en wordt het meisje aangerekend, nooit de man.

Toen haar vriendin werd thuis gebracht, was ze voornamelijk aan het huilen. De politie kwam meteen over de vloer om aangifte neer te leggen en ze werd naar het ziekenhuis gestuurd voor onderzoek. “Ik bleef bij haar slapen en pas later die nacht kreeg ik haar voor mezelf. Ze was heel opgelucht dat ze weer thuis was, maar ze schaamde zich heel erg. Vooral voor haar vader. Ook durfde ze niet naar school en was ze bang dat de loverboy weer toe zou slaan. Hoe lang zouden ze hem vasthouden? In haar ogen was het nog niet voorbij.”

“Ik was de verrader”

En ze was ook boos op Nadia. “Ik had haar verraden. In haar ogen wist niemand er nog vanaf. Ze was van plan het zelf op te lossen, hopend dat het ooit vanzelf op zou houden, bang om de schande van de familie te worden. Ik begrijp het wel, dat ik meer voelde als een verrader dan haar vriendin, maar ik heb het goede gedaan, het beste voor haar.”

Achteraf had er meer op haar gelet moeten worden. Dat een meisje op zo’n jonge leeftijd zoveel weg is en in een isolement raakt, moet een teken zijn voor de omgeving om aan de bel te trekken. Overigens denkt men: “Mijn dochter zal het niet gebeuren, die is zo slim.” Maar het blijkt wel degelijk dat het iedereen kan overkomen. “Mijn vriendin is een slim meisje die onlangs haar studie aan de Universiteit heeft afgerond, ook haar Master. Ze was op dat moment gewoon naïef.”

Mijn dochter zal het niet gebeuren, die is zo slim.

De loverboy heeft een celstraf van een half jaar gekregen en Nadia vreest nog altijd dat hij wraak wil nemen. Uit bescherming is de naam Nadia fictief en blijft zij anoniem.

“Lokken mag wel, uitlokken niet”

De juridische grenzen van wat wel en niet mag bij het lokken van loverboys zijn vastgelegd in het Talloncriterium. Lokken mag wel, uitlokken niet. Je mag dus niet iemand verleiden iets te doen wat hij nog niet van plan was. Als iemand uit zichzelf een lokprofiel aanspreekt, dan is dat lokken. Als je vanuit het lokprofiel aanstuurt op seks, is dat uitlokken.

Met het WATCH Nederland programma heeft Terre Des Hommes als doel de handel van loverboys kapot te maken. Klanten krijgen een waarschuwing en worden bij de politie gemeld.

Help in de strijd tegen deze criminele organisaties, en help het frustreren van loverboy-praktijken. Met z’n allen jagen we hun klanten weg. Meisjes móeten beschermd worden tegen gewetenloze loverboys. Daarvoor hebben wij uw hulp heel hard nodig. Teken de petitie op www.tdh.nl/kapot of SMS KAPOT naar 4333 en doneer eenmalig €3,-.

TdH_logo_pms_FC+payoff

Booking.com