avatar
     
Blogs

Welkom terug koortslip!

Gezellig dat je er weer bent

Het wordt koud in Nederland en we worden massaal verkouden en grieperig. Cliché! Ook mijn kinderen moesten er aan geloven en zijn de halve week ziek geweest. Nu gaat het weer beter met de snorkels, maar na vier zware slapeloze nachten voelde ik gisteravond een oude bekende terugkomen in mijn leven: De Koortslip. Dat moment is zeer frustrerend. Je ziet niets, maar je voelt dat er iets gaande is. Vergis je je? Voel je het echt? Ja, je voelt het echt. Als je buiten staat doet een zuchtje wind langs je mond bijna pijn en het ergste is: je kunt niet meer terug. Herpes Simplex is back… En je kunt geen kant meer op.

Ik heb geen leven zonder koortslipstickers

Toen ik vanochtend wakker werd en in de spiegel keek zag ik daar op mijn bovenlip, iets links van het midden een klein rond plekje zitten. Ik heb geen leven zonder koortslipstickers dus trok snel een doosje Compeed uit een laatje en bedekte het plekje met een doorzichtige sticker. Ik ben tegenwoordig een professional in het herkennen van de eerste signalen dus het zal geen nare, vieze, open zweer worden, maar aankomende week zal ik er wel zoet mee zijn. Mijn moeder heeft nog wel eens haar vraagtekens bij het afdekken van de koortsblaar. Ze heeft het gevoel dat ik de desbetreffende plek verstik, terwijl de ellende UIT het lichaam moet, maar de stickers genezen de koortslip en het grootste voordeel is dat je geen korst krijgt. Bovendien is het afdekken van het koortsblaartje wel zo veilig als je kleine snorkels om je heen hebt lopen.

Een koortslip is een keuze

Jaren geleden heb ik me neergelegd bij het feit dat ik bij die groep mensen in Nederland hoor die een aantal keer per jaar een koortslip heeft, maar volgens de lichaamsgericht therapeute waar ik dit jaar heen ging is dat onzin. Haar mening is dat een koortslip hebben niet nodig is, ook al ben je drager van dat nare Herpes virus. Ze zei begin dit jaar tegen me: “Hannah, dit is de laatste keer dat jij een koortslip hebt. Een koortslip betekent dat jij niet goed voor jezelf heb gezorgd, en dat ga je vanaf nu wel doen”.  Daar moest ik even over nadenken… In haar optiek is een koortslip een keuze. Maar alles wat in de behandelkamer van de psycholoog wordt gezegd maakt altijd grote indruk op me, dus toen ik wegliep was ik er zelf ook heilig van overtuigd dat ik De Koortslip nooit meer terug zou zien. Ik was sterker dan hij en na jaren vechten was het me dan eindelijk gelukt: Ik had Herpes Simplex verbannen uit mijn leven. Het voelde sterk en machtig en ik kon wel huilen van geluk.

Ik heb een kilo bosbessen door mijn yoghurt gedaan

En daar zit ik nu aan de keukentafel. Ik heb een vrachtwagen sinaasappels geperst en een kilo bosbessen door mijn yoghurt gedaan. Ik ga op de fiets naar mijn werk zodat ik nog wat daglicht opvang. Ik ga niet overwerken, geen nachtelijke wassen draaien en ophangen en probeer op tijd te gaan slapen. Misschien kan ik zelfs wel een bad nemen vanavond of een boek lezen. Of eindelijk de Insight Timer meditatie-app eens uitproberen, die al weken op mijn telefoon staat maar die ik nog met geen vinger heb aangeraakt. Als ik dat nou eens volhoud, zou ik de tweejaarlijkse uitvoering van mijn oude kennis Herpes Simplex dan alsnog voorgoed kunnen verbannen uit mijn leven?

Booking.com