Blogs

VROUWEN EN AUTO’S

Soms is een man toch wel handig..

Tags: ,

Rijd je net lekker weg, onderweg naar je personal training in Haarlem, in je MINI die dit jaar al weer voorzien is van een geheel nieuwe motor, en je bent stiekem al weer 5 minuten te laat vertrokken, beetje doorrijden dus, zie je ineens een lampje op het dashboard branden. Een lampje waar je het bestaan nog niet eens vanaf wist. Een rood lampje. Op een soort teller. En het enige dat je kan bedenken is dat je dat lampje normaal eigenlijk nooit ziet branden. Wat te doen?

‘Hulplijn!’ Is het eerste dat in me op komt. Een foto maken van het lampje op het dashboard en door appen naar een man die dit weet. In eerste instantie dacht ik aan mijn garage man, Peter. Peter is bandenboer in zuidoost, een hele aardige vent, maar Peter heeft geen 06 nummer. Althans, dat heb ik niet. En naar een 020 nummer kan ik niet appen. En ik moet echt NU weten wat het is, want dat lampje is echt heel erg rood. Voordat ik zo meteen stil sta.

Ondertussen neem ik al weer precies de verkeerde afslag naar Haarlem. Ik had naar Haarlem Noord gemoeten, en ik neem nu de afslag Haarlem Zuid. Foto maken van het lampje en door appen naar een vriendje dan maar. En naar nog een vriendje. Kijken wie er het eerste reageert. Ondertussen bel ik alvast naar Peter om te kijken of ik het rode lampje uit kan leggen. Gaat over. “Hallo met Peter”. “Hoi, met Laurien, van de MINI.” Ik dacht ik zeg het er nog maar even bij, je weet nooit of ie het nog weet. “Ja ik weet wie je bent” hoor ik al aan de andere kant. Peter en ik zijn inmiddels buddies. Yes! Ik zit iets te vaak aan de gore automaat-koffie in de wachtruimte van Peter zijn garage tegenwoordig. Helaas, dat dan weer wel, omdat er altijd wel iets mis is met mijn auto.. Ooit gehoord van een bougie, dames? Een bobine? Een lambda sonde? Wist je dat je uitlaat kon verroesten? Dan is het weer APK, dan moeten er weer nieuwe banden onder, en omdat ik zo veel kilometers maak voor mijn werk moet ik om de zoveel maanden weer een grote beurt. Enfin.

“Peter” zeg ik, “er brandt een lampje op mijn dashboard”. “Oh welke dan?” vraagt hij. Ik zeg “ja, hij is rood en zit naast het ding waar ik zie dat ik moet tanken. En het lijkt op een vlaggetje, of een zeilboot”. Het is even stil aan de andere kant. “Ik heb echt geen idee wat je bedoelt” hoor ik dan. “Maar als het rood is dan zou ik niet meer doorrijden. Is het niet de olie? Want dan rijd je nu je motor kapot”. Neeeee! Net een nieuwe motor van 2000 euro er in laten zetten. Ondertussen zie ik al appjes binnen komen van m’n vriendjes. “Is de olie temperatuur” zegt er een. “Oh Peter, het is de olie temperatuur” zeg ik. “Ja, ik zal zo snel mogelijk stil gaan staan en alles bijvullen”.

Een kilometer verderop is de Texaco. Ik doe de motorkap open en je hoort me toch een hard zoemend geluid. Dit hoorde ik de laatste twee keer nadat ik had gereden ook al, en had geen idee wat het was. Maar het hield na een tijdje wel weer op, dus dacht dat het wel ok zou zijn. En ik zag geen rood lampje branden. Volgens mij. Eerst de olie maar eens bijvullen. Ik weet inmiddels hoe dat moet. Ik gris een zakdoekje uit mijn pakje Tempo, en vul de olie bij. Zag er inderdaad leeg uit. En het harde zoemende geluid gaat maar door.

Van een paar meter afstand staat al een tijdje een jongen met een peuk in z’n hand mijn tafereel te aanschouwen. Ik kijk ‘m aan en zeg “Weet jij niet iets van olie bijvullen en motoren? En dit geluid is ook niet echt normaal toch? M’n garage man zegt dat ik m’n motor wel eens kapot heb kunnen rijden” De jongen lacht en komt toegesneld. Hij checkt de olie nogmaals. “Nee die is goed” zegt ie. “Maar je koelvloeistof is helemaal op. Daarom koelt je motor niet en daarom maakt je motor nu zo’n lawaai”. “Oh shit!” Zouden ze dat hier hebben? Ik snel naar binnen en de meneer van de Texaco vraagt of roze vloeistof goed is. Ik vind het prima, als mijn auto het maar weer doet. Hij loopt mee naar buiten en de jongen en de man van de Texaco hebben een onderonsje.

Ik sta er inmiddels naast en aanschouw het tafereel. De koelvloeistof is prima. De auto zoemt nog steeds maar volgens de mannen moet het zo meteen ophouden en kan ik gewoon weer verder rijden. Ik bedank de heren en vervolg mijn weg. Ondertussen al gebeld naar mijn Personal Trainer Mike dat ik wat later ben. Was prima, er is niemand na mij. Geluk bij een ongeluk. Na 2 minuten rijden: WEER HET F*CKING RODE LAMPJE…!! Het andere vriendje appt nu ook. “Koelvloeistof”. Hij belt nog, maar wat kunnen mensen doen op zo’n afstand. Volgens Mike is er een garage in de buurt en daar weten ze al snel te melden dat mijn radiateur waarschijnlijk lekt. Mike haalt me op van de garage en we trainen op volle kracht in de gym. Terwijl ik aan de rekken hang word ik gebeld: “Ja het is inderdaad een lekkende radiateur. Dat wordt dan 450 euro.” Nou ja, het moet maar. Inmiddels ben ik wel auto-expert. Menig gesettelde vrouw van mijn leeftijd zal dat dan weer niet kunnen zeggen..!

Soms is het toch wel handig om een man in mijn leven te hebben…

Booking.com