avatar
     
Food

De tosti: ‘Alles kan tussen twee sneetjes brood’

'In Het Ultieme Tostiboek staan meer dan 100 recepten die vele malen creatiever zijn dan de witte boterham met plastic kaas en slijmerige ham'

De vorige keer schreef ik een artikel over streetfood in Parijs. Voor het 24Kitchen programma Estée in Parijs bezochten wij plekken in Parijs waar je de beste streetfood kunt eten. Zo kwamen wij ook bij Cômeen Quinten van tosti-restaurant Fric Frac. Want als je het over streetfood in Parijs hebt kan de croque monsieur niet ontbreken.

Het verhaal gaat dat de tosti zijn naam dankt aan de Italiaanse graaf Tosti, een uitvinder die onder andere de elektrische broodrooster uitvond. Hij liet ooit een boterham met kaas in zijn uitvinding vallen en maakte daarmee de per ongeluk de eerste tosti die hij naar zijn achternaam vernoemde. Of dit verhaal waar is kan ik niet meer fact-checken. Wel is duidelijk dat er over het geroosterde brood met gesmolten kaas ook weer een vete bestaat tussen Italië en Frankrijk. Want ook de Fransen claimen dat ze de tosti hebben uitgevonden. Het gerechtje verscheen in 1910 voor het eerst op een kaart van een bistro in Parijs. Het verhaal gaat dat het stokbrood daar op was en dat de bistrotier zijn klanten een pain de mie met kaas, ham en béchamelsaus aanbood.

De jongens van Fric Frac hadden als missie de Tosti opnieuw op de kaart te zetten en er een moderne twist aan te geven en allerlei varianten ervan te serveren in hun lunch restaurant aan de Quai de Valmy in Parijs. Toen we de laatste keer de stad bezochten en rond lunchtijd de pheripherique opreden zijn we direct naar Fric Frac gereden om een Croque Madame (de monsieur met een zacht gekookt eitje) en een croque met avocado te halen.

Meer dan 100 creatieve recepten


Ik bedacht me dat de tosti in Nederland een beetje in de vergetelheid is geraakt en dat je hem sporadisch nog wel eens tegen komt bij bedrijfskantines die hun medewerkers ook iets warms willen aanbieden. Niets bleek minder waar toen ik laatst het boek van Jasper Kool doorbladerde. In Het Ultieme Tostiboek staan meer dan 100 recepten die toch vele malen creatiever zijn dan de oude witte boterham met een plak van die plastic uitziende kaas en een slijmerig ogende plak ham.

Voor Jasper is tosti’s maken zijn lust en zijn leven, dat blijkt direct uit het eerste hoofdstuk ‘Notities van de chef’ ‘Voor een perfecte tosti gebruik je boterhammen van 1,8 centimeter dik op een contactgrill. Zorg dat de temperatuurvan de contactgrill 200 °C is. De perfecte grilltijd is 5 minuten en doorsnijden doe je het beste diagonaal met een gekarteld broodmes. “Ben je eigenwijs en probeer je de perfecte tosti toch in een pan te maken, draai die dan regelmatig om zodat beide kanten krokant worden en de kaas goed smelt.”

Alles kan tussen twee sneetjes brood


Ik houd ervan! Iemand die helemaal los gaat op één soort eten en een wereld creëert die daar zoveel variatie voor aanbiedt dat het water je in de mond loopt bij elke bladzijde die je omslaat. Jaspers motto is: “Alles kan tussen twee sneetjes brood.” Nog belangrijker dan wat je tussen die sneetjes brood doet is waar je het in doopt. Want een dipsaus mag zeker niet ontbreken bij een tosti.

Sinds ik Het ultieme Tostiboek in mijn bezit heb weet ik bijvoorbeeld ook dat de beste tosti’s worden gemaakt van brood dat minimaal één dag en maximaal drie dagen oud is. Brood dat ouder is dan drie dagen droogt snel uit tijdens het verhitten. Het wordt dan hard, bijna beschuitachtig en de smaken van het beleg mengen zich niet met de binnenkant van het brood. Vers brood bevat relatief veel vocht waardoor de tosti minder knapperig wordt. Na een dag heeft het brood wat vocht verloren en is het geschikter om tosti’s mee te maken. Dan wordt de buitenkant lekker knapperig en blijft de binnenkant smeuïg.

Tosti brie met perenstroop


Mijn favoriete tosti is nu al de tosti brie met perenstroop. Neem hiervoor 2  sneetjes donker notenbrood, 1 eetlepel perenstroop, 1 eetlepel gehakte pistachenootjes en 4 plakken brie.

  • Bestrijk een snee brood met perenstroop, bestrooi met de pistache nootjes en beleg met de plakken brie
  • Top af met de andere snee brood en gril de tosti 5 minuten tot de kaas gesmolten is
  • Snijd de tosti diagonaal doormidden en serveer met perenstroop


Jasper legt uit in het boek uit dat er twee redenen zijn waarom een tosti diagonaal doorgesneden wordt. Eén: “Dan zie je over een grotere lengte het lekkere beleg zitten” en twee: “de hoeken zijn smaller waardoor je dieper in de saus kunt dippen.” Het water loopt me in de mond. En tot mijn grote vreugde heeft Jasper drie jaar geleden net als de jongens van Fric Frac een tosti-restaurant geopend, Happy Tosti in Den Haag. Daar zijn in de afgelopen jaren nog eens drie vestigingen in Delft, Breda en Amsterdam bij gekomen. En het goede nieuws is: er worden binnenkort nog veel meer vestigingen geopend! Ik hoop dat de tosti in Nederland nieuw leven wordt ingeblazen, want van een lekkere tosti wordt iedereen happy.

Het Ultieme Tostiboek is vanaf 25 mei te koop. 

Het Ultieme Tostiboek 

Shiny Happy Tosti People 

Booking.com