avatar
     
Health

Oplaadbare Iqos sigaret kankerverwekkend

'Volgens producent Philip Morris bevat de sigaret 90 procent minder schadelijke stoffen dan een normale sigaret. Onzin, blijkt nu.'

De oplaadbare sigaret ‘Iqos’ die een jaar geleden werd gepresenteerd als een ‘gezondere variant’ op de sigaret is net zo kankerverwekkend als een reguliere sigaret. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De Iqos is sinds juni in Nederland te koop. Het is een elektronische sigaret waar echte tabak in zit. De makers van het product zeggen dat de tabak niet wordt verbrand maar alleen wordt verhit, waardoor het een slimme keuze zou zijn voor rokers. Volgens producent Philip Morris bevat de sigaret 90 procent minder schadelijke stoffen dan een normale sigaret. Onzin, blijkt nu.

Annemiek van Bolhuis van het RIVM: “Als het zo is dat er minder inzit, en dat klopt, dan wil dat echt niet zeggen dat je half zo weinig kans hebt om kanker te krijgen. Er zit nog steeds teer en nicotine in en dat krijg je gewoon in je luchtwegen.” Staatssecretaris Blokhuis wil daarom dat er een reclameverbod komt voor de oplaadbare sigaret: “Ik wil niet dat gebruikers – en de volwassenen en kinderen om hen heen – in de veronderstelling zijn dat deze nieuwe manier van roken een verstandige keuze is. Alleen niet roken is de verstandige keuze.”

Booking.com