avatar
     
TV Tip

Jelka van Houten: ‘Ilse is het ergst, ze kan heel lief uit de hoek kan komen en dan ineens héél naar worden’

'Ilse Warringa vanaf donderdag 17 mei met vriendinnen Jelka, Anne-Marie, Tina en Anniek te zien in Foute Vriendinnen'

Donderdag start op RTL5 de serie Foute VriendinnenDrie vriendinnen dagen in dit programma een vierde vriendin uit en publique gênante opdrachten te doen. Het niet goed uitvoeren van de opdracht betekent een ‘duimpje omlaag’ en heeft een straf tot gevolg. Wie de vriendinnen zijn? Niemand minder dan Ilse Warringa, Jelka van Houten, Anne-Marie Jung, Tina de Bruin en Anniek Pheifer. Ik sprak de dames in Amsterdam en kwam erachter dat wat ‘gênant’ is, iets heel persoonlijks is.

Actrices Ilse, Jelka, Anne-Marie, Tina en Anniek kennen elkaar al jaren. Als dat niet zo was geweest, dan hadden ze het vermakelijke programma Foute Vriendinnen niet samen kunnen maken, zegt Ilse: “Als je iets moet doen voor iemand die je niet kent denk je natuurlijk al snel ‘ja, daaag’, maar voor je vriendinnen wil je niet onder doen!” Na haar rol in De Luizenmoeder wordt Ilse Warringa op straat voornamelijk aangezien voor juf Ank van basisschool De Klimop, maar toch kon ze wildvreemde voorbijgangers en mensen in winkels ervan overtuigen dat ze na haar succesvolle acteerwerk nu andere baantjes heeft. “Als mensen me daar tijdens de opnames van het programma op aanspraken vertelde ik ze gewoon dat ik nu ander werk doe. Gek genoeg werkt dat gewoon, mensen nemen dat gewoon aan. Tja: de schoorsteen moet toch roken, zei ik dan.”

Tina: “De opnames voelden soms net als een schoolreisje; heerlijk een dagje kattenkwaad uithalen met je vriendinnen!” Ilse: “Ja zo is het, we waren echt weer even 17.” Tina: “17! Nog jonger! We zijn in dit programma echt weer kinderen geworden!” Het is Ilse Warringa die volgens Jelka van Houten het allerergste is van de vriendinnen. Jelka: “Ilse is het ergst van ons allemaal en  dat komt omdat ze heel erg lief uit de hoek kan komen en dan ineens héél naar kan worden. Bij haar is die omslag het grootste.”

Gênante situaties niet op één hand te tellen


Anne-Marie: “De gênante situaties zijn niet op één hand te tellen. Er zijn best veel dingen waar ik nee tegen heb gezegd. Maar als je het dan toch doet geeft het toch een soort tinteling. Het gevoel dat je hebt als je van de hoge duikplank gaat. Het slaat nergens op, maar je krijgt dan dat duimpje omhoog en je hebt gedaan wat je vriendinnen van je verwachten en dat voelt zo goed! Godzijdank krijgen die mensen achteraf trouwens wel meteen te horen dat je niet echt geschift bent.” Anniek: “Dat kan me soms niet snel genoeg gaan. Dat je echt denkt: dit moet niet nog een minuut langer duren! Het ergste vond ik om mensen te beschuldigen van iets dat ze niet hebben gedaan. Zo moest ik tegen een jongen zeggen dat hij naar mijn borsten zat te kijken en dat ik dat niet prettig vond. Die jongen was zo lief, dat maakte het nog moeilijker! Jelka: “Lieve mensen maken het veel moeilijker. En oude mensen.”

Ilse: “Wat iemand eng of gênant vindt verschilt heel erg per persoon. Ik vond het verschrikkelijk om in de supermarkt dingen uit iemands karretje te stelen en dan in mijn eigen mandje te leggen. Dat vond ik echt zo erg om te doen.” Tina: “Nou daar draaide Anne-Marie haar hand niet voor om. Die jatte ongeveer alles wat los en vast zat, dat maakte haar helemaal niets uit! Ik kan nu weer die buikpijn voelen die ik wel eens had tijdens de opdrachten. Dat je echt denkt: dit kan ik niet maken…” Anne-Marie: “Op straat vind ik de opdrachten persoonlijk altijd wat lekkerder dan in een winkel. Op straat kun je toch nog een beetje zelf bepalen op welke personen je afgaat en in een winkel zit je in een afgesloten ruimte en moet je het doen met de mensen die er op dat moment zijn.” Jelka: “In een winkel is het zo moeilijk omdat je iemand ook nog eens daadwerkelijk moet helpen. Als iemand tijdens mijn opdracht iets bestelde raakte ik daar al helemaal van in de war!” Tina: “Ik vond het vreselijk om in een schoenwinkel mensen aan te spreken. Zo moest ik een vrouw steeds aanraken met een hele lange schoenlepel. Dat was ook zo erg… Die vrouw dacht natuurlijk: houd eens op met dat ding.”

Erger dan de mannenversie Foute Vrienden

Ilse: Veel mensen denken dat vrouwen minder ver gaan dan mannen maar daar ben ik het niet mee eens. Ik denk dat deze versie misschien wel erger is dan de mannenversie Foute Vrienden. Anne-Marie: “Ja maar toch moesten wij soms wel een opdracht weigeren omdat je het echt niet durft…  Jelka: “Soms ben je ook gewoon bang dat je een klap voor je kop krijgt. Weet jij veel hoe iemand reageert! Ik vind flirten heel erg… Een man een nummer vragen: verschrikkelijk! Dat heb ik geen een keer gedaan. Ja, een keer aan een oud lief mannetje. Anne-Marie: “Nou dat heeft de uitzending niet gehaald.”  Jelka: “Het moment dat je het gevoel hebt dat je iemand moet belazeren, dat is het allerergste. Liever nog sta je gewoon zelf lekker voor lul!” Anne-Marie: “We hebben de eerste aflevering gezien en het is heel erg leuk om naar te kijken. Als kijker lach je echt mee met de meiden achter de microfoon die de opdrachten influisteren. Dat is het satanische gedeelte!”

Foute Vriendinnen is vanaf donderdag 17 mei om 21.30 uur te zien op RTL5

Booking.com