avatar
     
Blogs

Helemaal Het Einde S2 – Week 19

'Bewonderenswaardig dat de Weijers zich inzetten voor de minder bedeelden en fantastisch dat ze hun kind hier ook in betrekken'

Het is Week 19 in Kaapverdië en voor inmiddels Bekende Nederlander Ocke is het de hoogste tijd om te leren dealen met fans. Een toerist die Helemaal Het Einde wel eens op televisie heeft gezien is op vakantie op São Vicente en heeft de moeite genomen om de families met de taxi op te komen zoeken. Helaas worden de toeristentrips niet op de dag georganiseerd dat deze vrolijke meneer present is, dus helaas pindakaas: Ocke moet door. Waarmee? Dat weet niemand. 

Als Ocke de geïnteresseerde toerist laat zien waar het ‘washok als het ware’ is (vanaf afstand natuurlijk want hey, niet betaald voor een toeristentour is zo snel mogelijk van mijn land af- voor niets gaat de zon op) druipt de ergernis van Ockes gezicht af. Toch heeft de toerist er gelukkig geen last van: “als het af is, bij wijze van spreken, dan komt hij nog wel een keer terug, bij wijze van spreken, om te kijken hoe het geworden is, bij wijze van spreken.” De schat.

Bart en Mathijs zijn de stad in om een nieuw fornuis te kopen. Heerlijk shoppen in zo’n winkel waar de gasfornuizen gewoon recht tegenover het schap met koekjes en afwasmiddel staan. De dames Fleur en Jessica hebben op Casa Tambor ondertussen een vergadering gepland. Gewoon om even alles door te spreken en ervoor te zorgen dat alle neuzen dezelfde kant opstaan. Veranderingsmanager Ocke neemt hier duidelijk de lead en noemt op wat er op de flipchart geschreven staat. De families Beerens en Molenaar hebben slechts €15000,- van hun €75000,- cadeaugeld over en denken er nu over om hun laatste centen te gebruiken om een zwembad aan te laten leggen. Ocke kan heel goed uitleggen waarom een zwembad een goede investering zou zijn voor het resort: dat heeft namelijk te maken met het feit dat het op het eiland heel warm is. Jessica: “we gaan er gewoon mee beginnen. Misschien hebben we dan geen geld meer om hem te vullen, maar het gat zit er dan in elk geval.” That’s the spirit!

Voedselpakketten voor de minder bedeelden


Bij de familie van Berkel is het feest want dochter Noa Lize is zes jaar geworden. Op de Frozen taart die voor de jarige op tafel staat is feliz aniversário geschreven en moeder Marieke probeert er een educatief moment van te maken door aan de kinderen te vragen wat dit betekent, maar die hebben meer zin in ranja en taart dan in Portugese les. Mathijs maakt nog de grap dat het wellicht betekent dat Noa verjaardag verloren is, maar ik denk dat ik de enige kijker ben die daar hardop om moest lachen. Waar ik ook heel erg om moet lachen is als Ocke het woord resort in zijn mond neemt en wanneer Maaike en Marieke samen op pad gaan. Mogen we hier alsjeblieft meer van zien? Of ze nu de stad ingaan voor een servies, wijnglazen, kruiden of drank; het is altijd leuk om naar deze twee te kijken. De dames doen goede inkopen, maken plezier en storten zich thuis op het fabriceren van ponche, een typisch Kaapverdiaans drankje. De home made lampen die zijn gemaakt van wijnflessen worden opgehangen en de mannen maken tafels van resthout. Nu er ook bestek is ingeslagen lijkt het erop dat het restaurant bijna open kan!

Bart en Maaike zijn de afgelopen maanden geschrokken van de armoede in hun nieuwe woonplaats en hebben besloten de locale voedselbank een handje te gaan helpen. Ze gaan zich richten op oudere mensen die niets hebben en te oud zijn om te werken en gaan aan deze mensen voedselpakketten en maaltijden uitdelen. Kleine Senna weet precies te vertellen wat er in de voedselpakketten zit en mag met zijn ouders mee als ze het voedsel naar de arme oudjes gaan brengen. Ik vind het bewonderenswaardig dat de Weijers dit ondanks hun eigen grootse plannen oppakken en ik vind het werkelijk fantastisch dat ze hun kind hier ook in betrekken. Het is heel lief en mooi om te zien hoe blij ze de mensen maken met meel, rijst en melk en dat ze inzien hoe heftig het is dat deze mensen een dag zitten te wachten op een voedselpakketje ter waarde van een euro.

Een historisch moment voor het vakantiepark


Fleur en Jessica zijn op pad om te kijken of ze zichzelf misschien financieel wat kunnen helpen: zij spelen nog steeds met de gedachte om de bomen op hun land te gaan verkopen aan de eigenaar van de luxe vakantievilla. Ondertussen ontwerpen Ocke en Jasper samen een zwembad. Jessica heeft overigens nog wel een verzoekje: een hek. Ze heeft er namelijk niet zoveel zin dat er kinderen op haar vakantiepark verdrinken. Als Opzichter Ocke met zijn handen een visuele presentatie heeft gegeven van hoe het zwembad gaat worden, wordt ook Jessica overtuigd van de strakke plannen en kan er gestart worden met de graafwerkzaamheden. “Een historisch moment voor het vakantiepark” aldus Ocke.

Tot volgende week!

Booking.com