avatar
     
Books

Moederdagtip! Nieuw boek over voeding voor kinderen: ‘Wegwijs in de voedingsjungle’

'Wat mij betreft mag dit boek standaard in het kraampakket, want iedere ouder zou een exemplaar in huis moeten hebben'

Als moeder van twee jonge kinderen ben ik dagelijks bezig met lekker, gezond en verantwoord eten, maar sommige informatie over voeding is tegenstrijdig en verwarrend. Aan die verwarring wordt een einde gemaakt door Michelle van Roost en Manon van Eijsden, de auteurs van het nieuwe boek ‘Wegwijs in de voedingsjungle‘. De ondertitel van dit boek spreekt me aan: ‘gewoon gezonde voeding voor kinderen van 0-9 jaar’, want: wat is nu gezond en wat niet?

Zodra je als nieuwbakken moeder het consultatiebureau binnen stapt begint de ellende: je geeft je kind teveel melk, te weinig brood, hij of zij is te dik of te dun en je bent in de verkeerde volgorde begonnen qua zelfgemaakte groente- en fruithapjes. Help! Ook al denk je dat je het goed aanpakt met de dagelijkse voeding van je zoon of dochter, dan nog kan het je als ouder soms duizelen. Veel ouders denken dat ze hun kinderen iets gezonds geven (appelsap, knijpfruit, ontbijtkoek, smeerkaas) tot er ineens een bericht verschijnt waarin te lezen is dat deze producten niet zo onschuldig zijn als ze lijken. Maar wat is dan wél gezond en waar heeft een jong kind per dag behoefte aan?


Auteurs Michelle en Manon hebben beide een wetenschappelijke achtergrond op het gebied van voeding én zijn moeder van jonge kinderen. Het boek Wegwijs in de voedingsjungle is gebaseerd op de wetenschap en is ontstaan nadat de twee vrouwen in gesprek zijn gegaan met ouders van jonge kinderen. Op deze manier kwamen ze erachter waar vaders en moeders nu écht mee worstelen en aan welke informatie ze behoefte hebben. Wat direct opvalt als je het boek open slaat is dat de informatie zoveel mogelijk visueel is weergegeven. Zo is te zien hoeveel suikerklontjes er in welk sapje zitten en zien we van een witte boterham tot aan een volkorencracker hoeveel vezels we per product mogen verwachten.

Wat is nou beter: roomboter, margarine of halvarine?


Het boek geeft antwoord op vragen als: is honing gezonder dan suiker? Hoeveel zout mag een kind? Is een waterijsje gezond? En wat is nou beter: roomboter, margarine of halvarine? Producten die een ongezond imago hebben maar soms best eens op het menu van een kind mogen staan worden ook besproken; zo is te lezen dat een dun laagje mayonaise een goed alternatief is voor kinderen die geen boter op brood lusten. Ook over zoet beleg op brood wordt veel duidelijk: zo zit in pure hagelslag de helft meer ijzer dan in melkhagelslag en zit er nogal veel verschil in verschillende potten appelstroop.

Wat een verademing is, is dat er wordt ingegaan op de verschillen onder kinderen, want natuurlijk heb je grote eters en kleine eters en verschilt de behoefte van een kind per individu. Duidelijk wordt dat alles afhangt van variatie en bepaalt de dosis van een voedingsmiddel of iets gezond of ongezond is. Het boek staat vol praktische tips (zo kun je een waterdrinkkalender maken als je zoon of dochter dagelijks te weinig water drinkt en is er een fruitbingokaart!) en vol foto’s van gezellig opgediende tussendoortjes en leuke avondmaaltijden. De recepten in het boek zijn simpel, maar wel heel leuk en inspirerend.

Een aanrader voor alle verzorgers van kinderen


Dit boek is een aanrader voor alle vaders, moeders, tantes, ooms, opa’s en oma’s en verzorgers van kinderen. Het is duidelijk, leuk geschreven, praktisch en inspirerend. Of jouw kind nu een makkelijke eter is of niet of veel of weinig snoept dat maakt eigenlijk niet uit: ik denk dat iedereen hier iets aan heeft. Wat mij betreft mag dit boek standaard in het kraampakket, want iedere ouder zou een exemplaar in huis moeten hebben!

Wil jij dit boek cadeau geven voor Moederdag of wil je iemand anders met dit leuke boek verrassen? Voor €20 bestel je Wegwijs in de Voedingsjungle bij Bol.com. Ook ligt het boek in de boekhandel. 

 

Booking.com