avatar
     
Blogs

Lunchen op de biologisch dynamische tuinderij

'Steek je hand even op als je appelsap wil. Alle boterhammen zijn 100% organic, ik herhaal: 100% organic!'

Op de zaterdagen dat onze kinderen bij onze ex partners zijn doen we graag alsof we op vakantie zijn: een beetje uitslapen, uitgebreid ontbijten en daarna bedenken we wat we eens zullen gaan doen rond lunchtijd en wat we zullen bereiden voor het diner. Tussendoor drinken we dan koffies en glazen thee en later wijn en  bezoeken we de bloemist en de kaaswinkel voor boodschappen. Groenten halen we dan graag op een ludieke plek en vandaag was dat een biologisch dynamische tuinderij.

De weg naar de tuinderij toe was prachtig. Zet mij in een landschap met roze en paarse bloemen en bermen vol fluitenkruid en ik ben gelukkig. Verscholen tussen de bossen kwamen we aan op een prachtig oud landgoed waar frambozen-, courgette- en pompoenplanten te koop waren. In de biologisch dynamische winkel zochten we asperges en venkelknollen uit. En daarna togen we naar het schattige terras dat vol zat met biologisch dynamische gasten. En dan bedoel ik de échte…

Hier kwamen niet de hipsters die voor hun imago in hun yogabroek een soya latte halen op zaterdag, hier hadden we te maken met de harde kern van biologische dynamiek. Met wandelschoenen, heuptassen en meerdere bidons water. Een aantal hadden jurken aan in alle kleuren van de regenboog, bij enkelen afgemaakt met donkerpaarse lippenstift. Ook waren er veel honden. Heel veel honden. In mijn gedachten zag ik al deze mensen samen biodanza dansen in het weiland. Hand in hand en met een glimlach van oor tot oor. En daarna zouden ze zich dan in het grasland storten en gaan knuffelen met elkaar.

“Het zou me niets kunnen schelen als de koffie er pas over een uur zou zijn”


Terwijl ik me verdiepte in de plek waar we terecht gekomen waren en las dat hier al sinds 1947 verschillende groenten, fruit en kruiden worden geteeld, had ik ondertussen best wel zin in koffie. Ik kwam erachter dat deze tuinderij er een holistische kijk op de natuur en het boerderijleven op nahoudt en zocht ondertussen de serveerster. Ze was boomlang en had een kort kapsel, droeg een linnen blouse en had een hele lieve glimlach. Ze straalde rust uit en vroeg wat voor biologisch dynamische drankjes we wilden. Ik bestelde een koffie en een appelsap. Ondertussen waren twee collega’s van de lange en vriendelijke serveerster bezig om tafels en stoelen bij elkaar te scharrelen: binnen dertig minuten zou er immers een grote groep van maar liefst 25 man arriveren. Een vrouw met een paarse bandana zei: “niet bij mij, anders loopt mijn schema in de war” toen onze buren vroegen of ze bij haar thee konden bestellen.

De komst van de groep zorgde voor nogal wat oproer op dit anders zo serene plekje. Terwijl al het personeel probeerde met beide benen op de biologische grond te blijven staan, ging er nogal wat mis. Zo kwam onze lange vriendin nooit meer terug met de drankjes en toen ze er eindelijk was en we haar vroegen of we lunch mochten bestellen, smeerde ze hem snel.  Ik maakte de fout om aan de paarse bandana te vragen of ze wellicht contact kon zoeken met haar collega want het antwoord wist ik immers al: “nu- even- niet”. De situatie irriteerde me echter niet, au contraire… Ik zat daar heerlijk! Met uitzicht op de groene akkers, mijn lievelingsman en een schattige roze petunia op tafel. Ik besefte me dat het me eigenlijk helemaal niets zou kunnen schelen als de koffie er pas over een uur zou zijn.

“Alle boterhammen zijn 100% organic, ik herhaal: 100% organic!”


De koffie smaakte na het lange wachten lekkerder dan ooit en mijn liefje en ik hadden heerlijk de tijd om uitgebreid te praten. Toen de groep arriveerde was het feest helemaal compleet. Er was een hele pittige ‘reisleidster’ die – naar wat mij vermoedden- de door haar georganiseerde neven en nichtendag in goede banen probeerde te leiden. Zo ging ze op een stoel staan en zei met zeer luide stem: “Het is de bedoeling dat we EERST lunchen en daarna een rondje lopen. Ik herhaal: eerst lunchen en daarna een rondje lopen.” Toen ze met gevaar voor eigen leven weer op de grond was gestapt herinnerde ze zich dat ze iets was vergeten en klom ze weer op de stoel. “Steek je hand even op als je appelsap wil. Alle boterhammen zijn 100% organic, ik herhaal: 100% organic!”

De paarse bandana schonk 25 glazen biologisch dynamisch appelsap in en deelde de vooraf belegde heerlijk uitziende broodjes uit terwijl ze bij eenieder even kort stopte en zei: “de boterhammen zijn 100% organic, eet smakelijk.” Dat had de reisleidster haar vast gevraagd, stelden wij ons voor. Ondertussen probeerde onze lange vriendin overzicht te houden over de rest van het terras waar inmiddels een vrouw was gearriveerd die de wc niet kon vinden en twee honden met elkaar in gevecht raakten. Drie kwartier nadat we onze broodjes hadden besteld kwam de serveerster trots aanlopen en zei ze pittig: “Dame en heer! Eten!” “Heerlijk!” zei mijn vriend terwijl ik naar mijn broodje keek en me bedacht dat ik iets anders had besteld dan er voor mijn neus stond. Toen ik het haar vertelde zei ze: “Dat is mijn fout. Maar hopelijk smaakt het toch! Eet lekker!” en liep ze weg.

“De bediening had zonder dat ik het vroeg een verrassingslunch voor me verzorgd”


Ik genoot van mijn donkere boterhammen met champignonhazelnotenpaté terwijl ik geen enkele druk voelde om op te schieten. Sterker nog: zo langzaam als de serveersters ons hielpen at ik mijn broodjes op en genoot ik van iedere hap. We zaten hier nu al bijna anderhalf uur op een prachtig biologisch dynamisch terras op een oud landgoed tussen de oude bomen, bloemenstruiken en groentenplanten, met de zon op onze bol. Wat wil je nog meer op zaterdagmiddag? De bediening was alleraardigst, goudeerlijk en had zonder dat ik het vroeg een verrassingslunch voor me verzorgd. Hier komen we nog een keer terug!

Booking.com