avatar
     
Blogs

Werken is dat je de hele dag gaat doen wat je het allerleukste vindt om te doen

'Help je mensen hun billen te wassen die dat niet meer zelf kunnen? Help je mensen met ingewikkelde rekensommen over het geld dat ze bezitten? Ben je verpleegster?'

Tags: , ,

Wat doen volwassen mensen eigenlijk als ze naar hun werk gaan? Ik heb de zin “mama moet centjes verdienen” sinds ik moeder ben nog nooit uitgesproken. Nu spreekt mijn werk vaak ook wel tot de verbeelding en kan ik mijn kinderen altijd goed uitleggen wat voor klussen ik heb. Ondanks dat ik me besef dat niet alle ouders huizen bouwen, films regisseren en het land rondtrekken voor interviews, vind ik het soms verbazingwekkend hoe weinig kinderen weten van de baan van hun ouders.

“Mijn papa werkt op een kantoor vlakbij Amsterdam” zei een meisje uit onze straat laatst toen ze met een groepje kinderen uit de straat bij ons thuis vadertje en moedertje speelden. “Wat moet hij daar doen?” vroeg een ander kindje. “Achter de computer zitten.” Verder kwam ze niet. Een jongetje legde uit dat zijn moeder mensen helpt. Dat was het. “Mijn mama helpt andere mensen.” Waarom zou je er niet meteen even bij vertellen in welk opzicht? Help je mensen hun billen te wassen die dat niet meer zelf kunnen? Help je mensen met ingewikkelde rekensommen over het geld dat ze bezitten? Ben je verpleegster? Hij wist niet wat zijn moeder deed. Ik pleit ervoor dat kinderen meer informatie krijgen van hun ouders over het werk wat ze doen. En ik geloof dat je iedere baan uit kunt leggen aan een kind, dus kom niet bij me aan dat jouw baan als IT’er of notaris niet interessant genoeg is om over te praten.

Bij ons gaat het aan de ontbijttafel als volgt: “Ik ga vandaag naar een kaasboerderij. Die boeren hebben meer dan tachtig koeien en van de melk van de koeien maken ze kaas.” Mijn vriend: “Ik ga vandaag filmen in een ontbijtkoekfabriek.” Wij vertellen onze kinderen wat we doen en hoe onze dag eruit ziet. En zij vertellen dat ook. En ’s avonds vertellen we elkaar hoe onze dag was. Wat er leuk, saai of bijzonder aan was. Het levert soms hilarische situaties op: “Werkt jouw moeder echt bij televisie? Kent ze Peppa Pig in het echt?! Is ze aardig?!” Veel kinderen weten wel dat hun ouders dagelijks naar hun werk gaan, papa misschien net even wat vaker dan mama, maar wat ze daar precies doen, is ze een raadsel. Veel ouders zeggen ook: “Natuurlijk wil mama ook liever bij jou blijven maar mama moet centjes verdienen! Daarom moet mama werken!” Ik heb deze uitspraak nooit gedaan, ten eerste omdat ik me erger aan het woord centjes. Alsof je na een dag werken een hand muntjes van vijf cent in je knuistje gedrukt krijgt. Zo klinkt het toch?! Ten tweede omdat de reden dat je centjes krijgt voor wat je doet niet de voornaamste reden moet zijn dat je naar je werk gaat.

“Werken is dat je de hele dag gaat doen wat je het allerleukste vindt om te doen”


Ik vind het belangrijk om mijn kinderen te leren dat werk leuk is. En dat het zelf in de hand hebt of je je werk leuk vindt. Natuurlijk weten mijn kinderen heus ook dat je voor werk salaris krijgt en dat je salaris nodig hebt om een huis, boterhammen met pindakaas en balletlessen van te betalen. Maar het moet vooral leuk zijn. En het leuke is: we leven in een land waarbij je zelf kan kiezen wat voor werk je later wil gaan doen. Kan het nog mooier?! Gisteren hoorde ik mijn dochter (6) tegen ons buurmeisje zeggen: “Werken is dat je de hele dag gaat doen wat je het allerleukste vindt om te doen. Voor mijn mama is dat bellen en praten en daarna opschrijven wat iedereen heeft gezegd. Ik vind dat ook leuk maar ik wil het liever stiekem doen. En daarom wil ik later geheim agent worden. Maar dan kan ik wel net als mama elke dag met mijn eigen auto gaan rijden. En dan heb ik een laptop én een telefoon nodig. Wat wil jij worden?” “Ik vind cupcakes bakken het allerleukste om te doen. Dus ik word dan cupcakebakker en dan maak ik ook stickers van cupcakes op mijn auto.” “Oh ja, goed idee! Ik kan dat helaas niet doen want dan herkent iedereen me.” En zo droomden de meisjes nog even verder over hun carrière…

Viking vroeg kinderen naar de banen van hun ouders. De antwoorden zijn verwerkt in onderstaande illustraties!

BRON: VIKING BLOG 

Booking.com