avatar
     
Health

Groots onderzoek naar hersenontwikkeling baby’s gestart

'UMC Utrecht en Universiteit Utrecht gaan hersenontwikkeling van gezonde kinderen vergelijken met die van prematuur geboren baby’s'

Het UMC Utrecht is in samenwerking met de Universiteit Utrecht een onderzoek gestart naar de ontwikkeling van babyhersenen. Hiervoor ondergaan honderd gezonde moeders rond 32 weken zwangerschap een MRI-scan zodat de hersenen van hun nog ongeboren baby in kaart kunnen worden gebracht.

Een van de doelen van het onderzoek is om de hersenontwikkeling van deze gezonde kinderen te kunnen vergelijken met prematuur geboren baby’s. De hersenontwikkeling van premature baby’s loopt vaak vertraging op waardoor zij op latere leeftijd cognitieve en sociale problemen ontwikkelen. 

Door zowel de gezonde als de te vroeg geboren groep met elkaar te vergelijken, hoopt onderzoeksleider Manon Benders beter inzicht te krijgen in de hersenontwikkeling van baby’s en zo betere voorspellingen te kunnen doen van mogelijke problemen die prematuur geboren baby’s kunnen ontwikkelen.

Kleinere hersenen


MRI-hersenonderzoek heeft aangetoond dat vroeggeboorte, vooral vóór de zwangerschapsduur van 28 weken, een aanzienlijke invloed kan hebben op dit kwetsbare proces. De hersenen zijn vaak kleiner, de rijping van de hersenschors blijft achter en de witte stof is minder ontwikkeld. Vroeggeboren kinderen hebben daardoor op latere leeftijd vaak problemen met concentratie, planning en sociaal functioneren.

“Dit onderzoek is een geweldige kans om de ontwikkeling van premature baby’s te vergelijken met een gezonde groep,” zegt Manon Benders, hoogleraar neonatologie. “Het is een gezamenlijke inspanning van verloskundigen en andere jeugdwerkers. Het is aannemelijk dat een vroeggeboorte een grote negatieve invloed heeft op de hersenontwikkeling en dus op latere cognitieve en sociale vaardigheden.

Onderzoek tot zevenjarige leeftijd


Een van de mogelijkheden is dat de hersenen van premature baby’s zich sneller ontwikkelen vanwege al die stimuli die ze krijgen. Het is nog niet bekend, maar zeer interessant en belangrijk voor de voorspelling en begeleiding van deze patiënten in de eerste jaren van hun leven. Door vroege diagnose en risico’s te identificeren en te verbeteren, kunnen we eerdere en betere therapieën bieden voor kinderen met ontwikkelingsproblemen.”

Het onderzoek maakt deel uit van het YOUth Onderzoek, een samenwerking tussen het UMC Utrecht en de Universiteit Utrecht. Tijdens de studie krijgen honderd moeders bij 30-33 weken zwangerschap een MRI-scan, vervolgens gaan de baby’s binnen vier weken na de geboorte opnieuw in de MRI en tot slot op zevenjarige leeftijd; dan is de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen meer ontwikkeld dan op de leeftijd van drie jaar. De langere follow-upperiode is daarom van grote toegevoegde waarde en van groot belang voor een beter begrip van de hersenontwikkeling en de invloed ervan op de ontwikkeling van kinderen.

PROF.DR. M.J.N.L. BENDERS

BRON: UMC UTRECHT

Booking.com