avatar
     
News

Eerste vruchtbare eicel in lab gekweekt

Methode heet ivm (in vitro maturation) en gaat nog een stap verder dan ivf (in vitro fertilisatie)

Britse wetenschappers zijn er in geslaagd om buiten de baarmoeder eicellen te kweken die geschikt zijn voor bevruchting. Het gaat om cellen die afkomstig zijn van eierstokken en vervolgens zijn opgekweekt in een lab. 

De methode heet ivm (in vitro maturation) en gaat nog een stap verder dan ivf (in vitro fertilisatie). “Als eicellen normaal blijken te zijn en kunnen uitgroeien tot embryo’s zijn er veel mogelijkheden voor behandelingen”, zei onderzoeksleider Evelyn Telfer van de universiteit van Edinburgh tegen  The Independent.

Annelies Bos is gynaecoloog op de afdeling voorplanting van het UMC Utrecht en noemt de ontwikkeling baanbrekend, meldt de NOS. Zij zegt: “Veel vrouwen kunnen enorm geholpen zijn door de ontdekking, als inderdaad blijkt dat de gekweekte eitjes ook echt gezonde embryo’s en kinderen kunnen voortbrengen.”

Ivm kan ivf voorgoed veranderen


Omdat het onderzoek nog in een pril stadium verkeert, wil Annelies Bos niet te veel vooruitlopen op een bredere toepassing. Maar mogelijk heeft de methode gevolgen voor de toepassing van ivf. “Ivf is een ingrijpende behandeling. Vrouwen moeten een flinke hormoonkuur en een punctie ondergaan. Door de nieuwe methode hoeft dit in de toekomst mogelijk niet meer. Als echt blijkt dat we in een lab op grotere schaal rijpe eicellen kunnen maken en dit tot gezonde kinderen leidt, dan kan dat ivf voorgoed veranderen.”

BRON: NOS

Booking.com