avatar
     
Blogs

Helemaal Het Einde S2 – Week 3

'Veranderingsmanager Ocke is de de man met de ideeën en de babbel die duidelijk niets met het vuile werk heeft'

De kleine Senna van negen begint in São Vicente op school en moeder Maaike heeft daar wel een beetje buikpijn van. Senna heeft de taal namelijk ‘nog niet helemaal onder de knie.’ Gelukkig mag ze hem wel uitzwaaien bij de deur van zijn klas en denken we allemaal even aan De Luizenmoeder. Welkom bij aflevering drie van Helemaal Het Einde in Kaapverdië.

Het badhuis van de familie Beerens en de familie Molenaar moet opnieuw gebouwd worden. De ‘stalen constructie’ blijkt namelijk toch niet helemaal bien. Het zag er nog wel zo verdomde steady uit. Vaders Ocke en Jasper maken zich veel zorgen om hun kleine kinderen in combinatie met de onbetrouwbare gammele tank met daarin 2000 liter water en daarom laten ze de kleintjes lekker op de bouwplaats rondscharrelen. Living on the edge. Jasper is uiteraard niet te beroerd om zijn handen uit de mouwen te steken en bouwt in tegenstelling tot buurman Ocke lekker mee.

“Veranderingsmanager Ocke is de de man met de ideeën en de babbel die duidelijk niets met het vuile werk heeft.” Zegt de voice-over! Zegt de voice-over! Zijn niet mijn woorden. Als het badhuis wordt verbouwd trekt Ocke zijn zwarte strakke zwemslip aan om te genieten van the simple life met zijn vrouw en kinderen. In de tent van de familie de Weijer zijn ondertussen kakkerlakken gespot dus besluit Bart het gehele interieur van zijn tent in te sprayen met een chemisch bestrijdingsmiddel, inclusief zijn complete servies en de troon die is gebouwd voor hond Meis.


“Op vakantie in een stalen zeecontainer, dat lijkt me heerlijk als het continu dertig graden is!”


De vrouw van veranderingsmanager Ocke legt uit dat ze op zoek gaan naar containers. Het stel heeft een container nodig om hun persoonlijke spullen in op te slaan, maar hun interesse in zeecontainers is er ook zeker op zakelijk gebied. Ocke: “We hebben een plan voor ogen waarmee we iets willen doen wat snel staat en waarmee we niet eindeloos bezig zijn met fundamenten bouwen en dat soort dingen.” Op vakantie in een stalen zeecontainer, dat lijkt me heerlijk als het continu dertig graden is; wie wil dat niet? Een zeecontainer is niet alleen goed bestand tegen de wind maar heeft ook sfeer, en volgens Ocke is het de ribbelwand die zorgt dat zeecontainers zo sfeervol zijn.
Jasper laat ondertussen de gehuurde pick-up poetsen door een Kaapverdiaan. Lekker lullen met een cameraploeg terwijl een gastje je auto schoonmaakt. Het poetswerk zet zoden aan de dijk, want het autoverhuurbedrijf geeft Jasper zijn borg lachend terug. Persoonlijk zou ik me kapot schamen wanneer ik een gehuurde auto met schade terug zou brengen en zou ik mijn handjes dichtknijpen als me dat slechts mijn honderd euro borg zou kosten, maar dat terzijde. Buurman Ocke is ook met auto’s bezig. De helft van zijn leven al: sinds hij zijn eigen geld verdiend heeft hij altijd al autootjes gekocht en verkocht. Het is eigenlijk gewoon speelgoed voor grote jongens. En daarom wil Ocke wil zijn kleine gehuurde pauperwagentje zo snel mogelijk kwijt. Tijd voor een grote auto voor een grote jongen met een grote mond.


“Overigens zijn dit wel douches waar je alleen koud kunt douchen, want Ocke en Jasper hebben niet gedacht aan warm water”


Ocke kiest een wagen uit van dertienduizend euro. Hij is zo blij dat hij zijn vrouw laat poseren op de motorkap en vertelt op camera dat vooral de gunfactor doorslaggevend is geweest voor de koop. Dat is toch alleen maar mooi? Dat je eigenlijk veel minder geld wil uitgeven aan een auto, dat afdingen je niet lukt en dat je dan besluit om het om te draaien: eigenlijk wilde je gewoon dertienduizend euro uitgeven aan een auto. Omdat je het de verkoper gunt! Dat is verandering brengen in een gedachte. Omdenken. Prachtig. 

De bouw van het badhuis op het land van de familie Molenaar en de familie Beerens gaat lekker. Er staat een dichtgemetseld hok en er komen douches en toiletten. Overigens zijn dit wel douches waar je alleen koud kunt douchen, want Ocke en Jasper hebben niet gedacht aan warm water. Ach, warm water is misschien ook iets dat overschat. Ocke: “Je kunt je voorstellen met het weer wat we hier hebben dat het water redelijk lauw wordt en eigenlijk heb je niet veel meer nodig.”

“Ocke legt het duidelijk uit: Jasper en Jessica zijn by far hun nieuwe BFF’s sinds tien dagen. Rub it in!”


Bart en Maaike de Weijer treffen de familie Molenaar op het terras. Onder het genot van een drankje geeft Maaike geeft aan dat ze het best moeilijk vindt dat de Molenaars en de Beerens binnen korte tijd zo’n intense band hebben opgebouwd. Zij kunnen samen plannen smeden en de kinderen spelen samen, terwijl Senna in zijn eentje in een tent zit en kattenvoer moet eten van een bord dat bespoten is met een chemisch bestrijdingsmiddel. Ocke legt het maar even duidelijk uit: Jasper en Jessica zijn by far hun nieuwe BFF’s sinds tien dagen. Rub it in! Fleur: “Wij kunnen over het algemeen heel goed met allerlei verschillende mensen omgaan.”

Ik wil deze column opdragen aan Ocke. En waarom? Omdat ik het ongelofelijk vind wat Ocke allemaal van zichzelf heeft laten zien in slechts drie afleveringen. Die man kan werkelijk alles: zingen, veranderingen managen, bouwvakkers aansturen, badhuizen en vakantieparken ontwerpen, vrienden maken, bouwtekeningen maken, stylist zijn, auto’s kopen, auto’s verkopen en als kers op de taart kan hij ook nog heel goed met diverse soorten mensen omgaan. Dat laatste is prettig. De familie van Berkel uit staat namelijk ook op het punt om te vertrekken naar São Vicente. Zou Ocke met ze kunnen omgaan? De christenen uit Hoogeveen zien in ieder geval niet tegen de emigratie op: ook in Kaapverdië zullen ze christenen, ofwel broers en zussen ontmoeten.

Tot volgende week!

Booking.com