Blogs

Ode aan de zwangerschapsbroek

'Er bestaan gewoon broeken die er best wel hip uitzien en je ondertussen in de gelegenheid stellen om zoveel te eten als je wilt'

Naarmate de tijd verstrekt begint mijn lichaam andere vormen aan te nemen. Waar ik al weken roep dat ik eindelijk een buik begin te krijgen zien anderen het nu gelukkig ook. Het kan nog steeds een twijfelgevalletje dikke buik of babybuik zijn maar er zit wel duidelijk meer dan een aantal maanden geleden.

Aan de ene kant is het ontzettend leuk; er groeit iets in mijn buik! Aan de andere kant is het toch echt wel even wennen, al die extra rondingen aan mijn lichaam. Het moment dat ik mijn spijkerbroek aantrok en er tussen de knoop en het knoopsgat wel degelijk vijf centimeter tekort aan stof was, was toch even slikken. Het idee om beiden met een elastiekje te verbinden en er een grote trui overheen te gooien maakte het gebeuren alleen nog maar zieliger. Het was tijd voor een nieuwe broek, en niet zomaar één, een zwangerschapsbroek ofwel: positiekleding.

Het begrip positiekleding staat mij tegen. In mijn hoofd zie ik allemaal grote bloemetjes omslagjurken en weinig hippe of sexy items. Maar goed, wat weet ik er nou eigenlijk van af?!  Met mijn goeie gedrag en mijn te kleine broek, aan elkaar gebonden met een elastiekje, begeef ik me naar de stad.

‘Sale is niet fijn als er groepen vrouwen als hyena’s aan het vechten zijn om de laatste items in hun maat’

Een hele onderneming. Blijkbaar is iedereen in Den Haag altijd vrij. Het is namelijk altijd druk in de stad, heel veel mensen hoeven blijkbaar niet te werken maar kunnen wel shoppen. En deze mensen staan standaard opeens stil, midden in een drukke winkelstraat. Als je dus met je zwangere hoofd probeert te bedenken wat je eigenlijk ook al weer kwam doen, bots je gegarandeerd tegen iemand aan. Uiteraard regent het en kom je na menig obstakel en een regenbui doorweekt aan in de H&M en ben je eigenlijk al uitgeput. En energie had ik sowieso al niet…

Is het ook nog sale. Sale is heel fijn, als je online shopt vanaf de bank. Sale is niet fijn als er groepen vrouwen als hyena’s aan het vechten zijn om de laatste items in hun maat. Eerst maar eens uitzoeken waar ik naar toe moet voor mijn nieuwe kleding lijn. Op de kinderafdeling, daar horen de mama’s dus. Ik daal af naar -1 om daar in een oase van rust te komen. Geen hyena’s, geen lange rijen gewoon een ontspannen muziekje en toch ook sale. In de hoek is een kleine afdeling van ongeveer vier rekken waar aan de mama’s to be is gedacht.

“Wij vrouwen persen ons dagelijks in mooie strakke spijkerbroeken terwijl er gewoon dit soort broeken bestaan”

Zwangerschapskleding voelt nu nog als een nutteloze uitgave, maar dat is het natuurlijk niet want de komende maanden kan ik niet zonder. Omdat het kleding voor een tijdelijke periode is voelt het niet als een goede investering; dolblij ben ik dan ook bij het zien van broeken voor vijftien euro in alle soorten en maten. Met een stapel broeken betreed ik de kleedkamers, waar geen rij is (jeej), en begin ik aan mijn pas-sessie. Persoonlijk wel even een momentje hoor, het is best wel officieel nu… Ik ben gewoon zwangerschapsbroeken aan het passen! En nu ik over de drempel heen ben, wil ik nooit meer anders… Wij vrouwen persen ons dagelijks in mooie strakke spijkerbroeken terwijl er gewoon dit soort broeken bestaan!

Broeken zonder knopen die in je buik steken wanneer je voorover buigt, of ritsen die steeds weer open gaan. Er bestaan gewoon broeken die er best wel hip uitzien en je ondertussen in de gelegenheid stellen om zoveel te eten als je wilt! Al die avonden aan tafel waar je zo lekker eet (altijd teveel) dat je stiekem na het diner even je knoop open wil zetten zijn verleden tijd. Met deze broek kun je eten wat je wilt en tegelijkertijd uitbuiken. Wisten we dit maar eerder, er gaat een wereld voor me open.

Tevreden loop ik naar de kassa, waar ik direct aan de beurt ben, en reken ik voor 45 euro drie broeken af. Gekte. Via de hyena’s en de stilstaande mensen baan ik me een weg terug naar huis waar ik onmiddellijk mijn nieuwe aanwinst aantrek. Ik plof op de bank en trek mijn trui omhoog.

Toch zo gek nog niet, die nieuwe kleding. Blij wrijf ik over mijn buik verstopt onder mijn nieuwe broek.

Want daar zit een baby. Jeej.

Booking.com