avatar
     
News

LINDA. hoofdredacteur Jildou van der Bijl open over werkdruk en burnouts

'Op de redactie van LINDA. is besloten dat er na 19.00 uur 's avonds niet meer gemaild wordt'

Hoofdredacteur Jildou van der Bijl is zondagavond in het programma Kruispunt bijzonder openhartig over de werkdruk op de redactie van LINDA. Meerdere werknemers van het succesvolle blad en online magazine bleken de werkdruk te hoog te vinden, waardoor er met het personeel is gesproken over werkdruk en er afspraken zijn gemaakt om deze te verlagen. 

Op de redactie van LINDA. was het vorig jaar nodig om kritisch te kijken naar de werkdruk en of deze wel gezond was. Hoofdredacteur Jildou van der Bijl legt in Kruispunt uit hoe het zover kwam: “Het is heel geleidelijk gegaan. We hadden wat uitval op een afdeling en dan denk je eerst: bij die persoon speelt er thuis ook wat, meestal komt een burn out ook niet alleen maar door werk. Maar dan zijn er op een afdeling meerdere mensen die opvallen en dan denk je: misschien dat daar niet goed gemanaged of gecoacht wordt.”

“Maar op meerdere plaatsen gaven mensen aan: we vinden het teveel en te druk. En toen zijn we gaan kijken: misschien heeft het wel met onze cultuur te maken.” Als blijkt dat jonge werknemers bij LINDA. niet goed durven toe te geven dat ze dingen niet aankunnen en geen nee durven te zeggen besluit Jildou een jaar lang niets nieuws te lanceren, een zogenaamd ‘plateaujaar’. En het hele bedrijf gaat op cursus: hoe kun je beter nee zeggen, hoe ga je om met perfectionisme?


“Het sluipt erin. Dat is het rottige ervan. Omdat je je eigen grenzen overgaat”


Op de redactie van LINDA. is besloten dat er na 19.00 uur ’s avonds niet meer gemaild wordt. Jildou: “als ik het zelf wel doe zet ik erbij: voor morgen of voor na je vakantie. Ik verwacht dan geen antwoord. Ik wil dat mensen ’s avonds rust hebben. Soms is het niet anders; soms is er een shoot op zaterdag of soms moet je de volgende dag een presentatie afhebben en zit je die ’s avonds nog door te lezen maar het moet niet standaard zijn.

Jildou vindt het heel belangrijk dat er bij LINDA. over werkdruk gesproken wordt. Zij denkt dat er nog heel veel bedrijven zijn waar er niet over dit beladen onderwerp wordt gesproken. Jildou heeft zelf ook een burn out gehad. Ze kon het woord destijds niet in haar mond nemen en sprak dan over een time off. “Het sluipt erin. Dat is het rottige ervan. Omdat je je eigen grenzen overgaat.”

Booking.com