avatar
     
News

Echo bij volledige ontsluiting kan problemen bij geboorte voorkomen

'Tijdens het persen zet de gynaecoloog een echoapparaat op de schaamlip, zodat hij kan zien wat de hoek is van het schaambeen van de moeder ten opzichte van het hoofdje van de baby'

In Nederland leiden jaarlijks 15.000 bevalling tot een keizersnede omdat de baby niet door het geboortekanaal van de moeder blijkt te passen. Veel vrouwen lijden hierdoor onnodig vreselijke pijn of hebben jaren na hun bevalling nog klachten. Gyneacelogen van het universitair ziekenhuis in Groningen (UMCG) hebben hier na jaren van onderzoek eindelijk iets opgewonden: een echo bij tien centimeter ontsluiting.

Voor een bevalling is lastig vast te stellen of een hoofdje wel door een bekken past. Al jaren wordt er onderzoek gedaan hoe de verhouding van bekken en kinderhoofdje is, om leed bij zowel moeder te besparen. Bij veel spoedkeizersneden liggen kindjes al te diep naar beneden, waardoor ze er met man en macht uitgetrokken moeten worden. Bij veel vrouwen lijdt dit tot bloedingen van bijvoorbeeld de baarmoeder Ook worden veel bevallingen ‘afgemaakt’ met de vacuümpomp. Kinderen hebben hierdoor een slechte start en lopen soms zuurstofgebrek op. Veel vrouwen kampen maanden en soms jaren na hun bevalling nog met bekkenklachten en bekkenbodemklachten. 

“De echo kan helpen om de juiste bevallingsmethode te kiezen”

Nu lijkt dan eindelijk het moment daar: de oplossing is een echo bij volledige ontsluiting. Waarom kan het niet eerder bepaald worden of een baby door het bekken past? Het hoofdje is gedurende de zwangerschap flexibel en de schedelhelften kunnen nog over elkaar heen schuiven. Ook het bekken is verweekt en daardoor extra soepel. Pas op het laatste moment kun je de voorspelling doen, zegt Jasper Eijsink van het UMCG in het Algemeen Dagblad.

Onderzoekers van het Groningse ziekenhuis deden een proef bij 250 barende vrouwen. Tijdens het persen zet de gynaecoloog een echoapparaat op de schaamlip, zodat hij kan zien wat de hoek is van het schaambeen van de moeder ten opzichte van het hoofdje van de baby en of het gaat passen om de baby op de natuurlijke manier geboren te laten worden. De echo kan helpen om de juiste bevallingsmethode te kiezen en dus mogelijk ook voorkomen dat er ten onrechte voor een spoedkeizersnede wordt gekozen.

Booking.com