avatar
     
Stories

Merel (17) overleefde leukemie door stamcellen van een donor

'Een stamceltransplantatie is voor een kankerpatiënt een hele zware behandeling die niet iedereen overleeft'

Merel is 17 jaar oud. In november 2016 krijgt ze de diagnose leukemie en valt haar wereld letterlijk in elkaar. Op 23 november begint Merels strijd tegen kanker. Door een beenmergpunctie komt ze te weten dat de leukemie geen ‘ALL’  maar ‘AML’; de agressieve vorm die moeilijk te genezen is.

“In diezelfde dagen werd mijn behandelplan gemaakt en voor ik het wist lag ik aan mijn eerste chemo. In mijn bloed zat 78% leukemie. Dat is al een groot aantal. Mijn eerste kuur was een kuur van twaalf dagen lang continu chemo. Hiermee zouden ze een grote klap uitdelen en zou het percentage moeten zakken naar onder de 5%. Helaas kwam ik na deze kuur maar op 34%… Dit was een enorme tegenslag. Mijn oncoloog noemde opeens in het gesprek het woord stamceltransplantatie.”

“Ik was veel verloren; mijn haar, een paar vrienden en het leven in de echte wereld”


“Ik wist helemaal niet wat een stamceltransplantatie inhield. We gingen er op dat moment niet diep op in, eerst maar eens beginnen aan de volgende kuur. Een kuur van acht dagen en weer met continu chemo. Ik werd ziek, heel erg ziek. Er zijn dagen geweest waarin ik niks heb gezegd en alleen maar knikte. Mijn vriend en ouders hebben mij in die dagen enorm gesteund, net zoals elke andere dag van deze strijd. Ondertussen was ik al veel verloren; mijn haar, een paar vrienden en het leven in de echte wereld.”

“Ja…. Ik was mijn leven kwijt. En dat kon ik niet zomaar terugkrijgen. Maar om te voorkomen dat mijn leven me echt werd ontnomen werd er in het ziekenhuis actie ondernomen. De arts zei: “We moeten het beste doen voor Merel.” Na die acht dagen chemo kwam het percentage leukemie in mijn bloed gelukkig op 0%. Maar om geen risico te lopen dat het ooit terug zou komen was een stamceltransplantatie nodig. Hiervoor werd ik (vanwege mijn leeftijd) doorverwezen naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Daar werd uitgelegd wat een stamceltransplantatie inhoudt. Hier schrok ik erg van.”

“Een stamceltransplantatie is voor een patiënt een hele zware behandeling die niet iedereen overleeft”

“Een stamceltransplantatie is voor een patiënt een hele zware behandeling die niet iedereen overleeft. En waarmee je geluk moet hebben? Er moet een geschikte donor zijn. Toen ik dat hoorde gingen er tientallen vragen door mijn hoofd: ‘wat als er voor mij geen donor is? Wie moet dat dan worden? Kan mijn moeder of vader het niet doen dan? Is er nog hoop?’ Mijn oncoloog vertelde mij dat er voor mij een navelstrengdonor werd gezocht. In dit bloed hebben de cellen nog niks meegemaakt omdat ze van een pasgeboren baby zijn. Vervolgens moest ik terug naar het Radboud UMC om mijn laatste kuur af te maken. Een kuur van vier dagen chemo.

In de tussentijd werd door Stichting Matchis in opdracht van het WKZ een stamceldonor gezocht. Mijn ouders wachtten in spanning af. Mijn moeder was af en toe bang dat er geen goede match gevonden zou worden. Mijn vader had er alle vertrouwen in. Ik heb vaak, als ik ’s nachts wakker lag gedacht aan hoe ik mijn leven daarna weer ging oppakken en leuke dingen kon doen. Ik wilde zo graag op vakantie met mijn vriend en mijn ouders. En ik zou een puppy krijgen!  Het kon toch niet waar zijn dat het niet door zou gaan, ik kon niet verder leven zonder donor. Na een tijdje kwam mijn oncoloog vertellen dat er een geschikte donor gevonden was, wat waren wij blij!”

De stamceltransplantatie ging goed!


“Voor de stamceltransplantatie ben ik naar het WKZ over verhuisd. Het was zwaar, heel zwaar. Maar ik deed het ontzettend goed. Binnen vier weken stond ik buiten, echt buiten! Ik was klaar met de behandelingen. De stamcellen van de donor deden het zo goed in mijn lichaam dat we samen de perfecte match waren. Ik kon mijn leven weer gaan oppakken en hiervoor ben ik enorm dankbaar.  En ja mijn wensen zijn uitgekomen, ik kreeg en puppy en heb een onvergetelijke vakantie gehad! Ondertussen ga ik alweer naar school en probeer ik mijn examens te halen. Ik leef weer.”

Word ook stamceldonor!

“Het is zo belangrijk om stamceldonor te worden; je kunt er iemands leven mee reden. Besef je dat jij die ene persoon kunt zijn en daarmee een ander een kans op toekomst kunt geven. Meld je aan als stamceldonor of steun Matchis. Iedereen verdient een kans om te leven!”

Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Kijk op de website van Stichting Matchis: www.matchis.nl

 

Booking.com