avatar
     
Stories

Saskia Noort zweeg 35 jaar over verkrachting

'Ik liet hem inbeuken op mijn lichaam en dacht vooral aan mijn onderbroek aan de andere kant van de schutting.'

Schrijfster Saskia Noort werd op haar veertiende verkracht door een buurman en zweeg hier ruim 35 jaar over. Dit schrijft ze in de Volkskrant. “Op de achtergrond klonk Tonight is the Night van Betty Wright. Ja, de waarheid is vaak ongeloofwaardiger dan de leugen.”

Saskia Noort was veertien jaar en droeg een kort rokje. Ze deed ‘stoer’ tegen een buurman die haar dwong op de grond te gaan liggen, haar rokje en onderbroek uittrok en bij hem naar binnen drong. Saskia schrijft dat ze had kunnen gillen, schreeuwen, trappen en bijten, maar dat ze niets deed. “Ik liet hem inbeuken op mijn lichaam en dacht vooral aan mijn onderbroek aan de andere kant van de schutting.”

Saskia besloot te zwijgen over de brute verkrachting. Zelfs toen haar moeder de verpakking van haar morning afterpil vond en ook toen een vriendin haar toevertrouwde dat diezelfde buurman had geprobeerd haar aan te randen. “Ik zweeg, omdat praten niet lukte. Ik zweeg ook omdat ik merkte dat niemand op zo’n verhaal zat te wachten.” Ook deed Saskia geen aangifte van de verkrachting bij de politie. “Ik zweeg omdat ik zelf verteerd werd door twijfels. Was het wel echt een verkrachting? Was het eigenlijk wel echt gebeurd? Maakte ik het soms groter dan het was?”

“Ik wilde zeker aandacht, het kon niet waar zijn, want waarom vertel je zoiets nu pas?”

Toen de dochter van Saskia Noort veertien jaar werd besloot ze voor het eerst te vertellen over haar verkrachting. Ergens hoopte de schrijfster ook dat haar ervaring haar dochter bang zou maken; “Kijk uit, dit is wat mannen doen met meisjes met korte rokjes die niet naar hun ouders luisteren. Ik praatte en alles waar ik al die jaren bang voor was, gebeurde. Ik werd niet geloofd, het was mijn eigen schuld, dit was geen echte verkrachting, ik wilde zeker aandacht, het kon niet waar zijn, want waarom vertel je zoiets nu pas?”

Sinds Saskia haar verhaal wél verteld krijgt ze de meest verschrikkelijke berichten van mannen. Dat weerhoudt Saskia er niet van het gesprek niet meer aan te gaan: “Ik zal het licht blijven schijnen op alle seksistische vooroordelen over seksueel geweld totdat hopelijk op een dag de slachtoffers zonder schaamte en zelfhaat naar de politie durven gaan, en mannen zo stoer zijn om gewoon te vragen om seks in plaats van het af te troggelen met hun fysieke kracht.”

BRON: DE VOLKSKRANT

Booking.com