avatar
     
Food

Risotto van Jamie Oliver

'In de risotto van Jamie Oliver gaan tuinerwten, bleekselderij en munt, maar je kan variëren met wat je zelf lekker vindt'

Een heerlijk recept voor op zaterdag of zondag is risotto. Doordeweeks heb ik vaak de aandacht en tijd niet om lang in een pan te roeren, maar in het weekend maak ik er graag tijd voor. In de risotto van Jamie Oliver gaan tuinerwten, bleekselderij en munt, maar je kan variëren met wat je zelf lekker vindt. 

Je begint met het verhitten van een klontje boter en twee eetlepels olijfolie, hierin bak je uisnippers, knoflook en bleekselderij. Niet te lang, ze mogen niet verkleuren. Als de groenten zacht zijn roer je de risotto rijst erdoorheen. De korrels worden vanzelf doorzichtig. Scheut wijn erbij, die helemaal in de korrels moet trekken. Dan voeg je peper en zout toe.

“Je blijft steeds roeren tot de hele lepel bouillon is opgenomen: mindfulness ten top”

Zorg dat je in een andere pan bouillon klaar hebt staan. Met een soeplepel roer je steeds wat bouillon door de rijst. Je blijft steeds roeren tot de hele lepel bouillon is opgenomen: mindfulness ten top. Dan voeg je de doperwten toe- ik gebruik altijd tuinerwten uit de diepvries. Als de risotto wat plakkerig wordt, kun je altijd wat water toevoegen.

Zelf maken wij in een losse pan vaak nog wat shiitake gemengd met kastanjechampignons en tijm, die we later door de risotto roeren. Als de risotto klaar is voeg je toe wat je lekker vindt: parmezaanse kaas is een must, maar ook munt is heerlijk. Een schepje mascarpone is ook zalig. Gebruik naar smaak nog wat peper en zout.

Eet smakelijk!

Benodigdheden:

• klontje boter

• 2 el olijfolie

• 1 grote ui, fijngesnipperd

• 2 tenen knoflook, fijngehakt

• 2 stengels bleekselderij, fijngesneden

• 400 g risottorijst

• 250 ml droge witte wijn

• 1,1 l hete kippen- of groentebouillon

• 100 g doperwten, vers of diepvries

• handvol muntblaadjes, gehakt

• 100 g geraspte parmezaan

BRON: JAMIE MAGAZINE