avatar
     
Food

Basissaus met 7 soorten verschillende groenten

Superfood van Jamie Oliver: maak je eigen sausbibliotheek

Op 24 kitchen kwam Jamie Olivers fantastische 7-veg tomato sauce voorbij, die je in grote pan kunt voorbereiden en in ziplock zakjes in porties kunt verdelen om zo in de lade van je vriezer een ware ‘sausbibliotheek’ te creëren. We love this! 

Dit recept komt uit het boek Super Food Family Classics. Ik ben het volledig met Jamie eens dat dit pas waar superfood is: een basissaus met maar liefst zeven soorten verschillende groenten! Jamie gebruikte de basissaus voor zijn ricotta ravioli, maar je kunt hem voor véél meer gerechten gebruiken. Zo weet je zeker dat je genoeg groenten binnenkrijgt.

Men neme:

2 kleine uien
2 kleine preien
2 stengels bleekselderij
2 wortels
2 courgettes
2 rode pepers
½ flespompoen
2 teentjes knoflook
twee eetlepels olijfolie
2 theelepels gedroogde oregano
4 x 400 gram gezeefde tomaten uit blik

  1. Pel de uien, was en snij de prei, selderij, wortelen en courgettes.
  2. Ontpit de paprika en de flespompoen. Let op! De pompoen hoef je niet te schillen.
  3. Pel de knoflook en hak het fijn met de hand.
  4. Zet een supergrote pan op middelhoog vuur en doe hier twee eetlepels olijfolie in.
  5. Voeg de knoflook en oregano toe, en bak 1 minuut.
  6. Voeg alle fijngesneden groenten toe en kook 25 minuten. Roer regelmatig!
  7. Giet de tomaten uit blik erbij en breek ze met een houten lepel
  8. Giet de lege blikjes voor de helft vol met water, draai ze rond en giet het water bij je saus.
  9. Laat je superfood 25 minuten sudderen, of tot alles zacht is.
  10. Laat de saus afkoelen en pureer dan tot een gladde saus.
  11. Bewaar de saus in porties in ziplockzakjes in de vriezer, zodat je altijd wat gezonds in huis hebt.

FOTO: JAMIEOLIVER.COM