avatar
     
News

Vroeg geboren kinderen meer kans op diabetes en obesitas

'Tot het 18e levensjaar van de kinderen is onderzocht wat het tijdstip van hun geboorte voor invloed heeft op hun leven'

Baby’s die voor de negenendertigste week van de zwangerschap worden geboren, hebben meer kans om later diabetes of obesitas te krijgen. Dit blijkt uit een grootschalig Amerikaans onderzoek waarvan de resultaten gisteren zijn gepubliceerd. 

Het onderzoek is gedaan onder 54.073 vroeggeboren kinderen en 171.000 op tijd geboren kinderen. De onderzoekers hebben het groots aangepakt: tot het achttiende levensjaar van de kinderen is onderzocht wat het tijdstip van hun geboorte voor invloed heeft op hun leven. Vooral in de leeftijdsgroep van vijf jaar en ouder kwam diabetes type 1 bij de vroeg geboren kinderen vaker voor. Ook had deze groep vaker last van morbide obesitas, wat een zeer ernstige vorm van overgewicht is.

De zwangerschappen waarbij het kind (te) vroeg ter wereld kwam, gingen vaker gepaard met zwangerschapsdiabetes of een hoge bloeddruk na de twintigste week. Ook werden er vaker keizersnedes toegepast en lag het geboortegewicht lager. De resultaten van het onderzoek zijn maandag gepubliceerd in de American Journal of Obstetrics and Gynecology.

BRON: NU.NL

Booking.com