avatar
     
Health

77 doden door bijwerking anticonceptiepil

'Het gebruik van risicovolle anticonceptiepillen is drastisch gedaald'

Mogelijk 77 vrouwen zijn de afgelopen 25 jaar overleden na het gebruik van anticonceptiepillen. Dat blijkt uit cijfers van het bijwerkingencentrum Lareb.

In 2013 ontstond veel ophef omdat bleek dat er vrouwen mogelijk overleden waren door het slikken van de Diane-35 pil. Een anticonceptiepil die alleen voorgeschreven ma worden als middel tegen acne en overbeharing, maar wordt gebruikt als anticonceptiemiddel. Het gebruik van deze pil is inmiddels flink teruggelopen.

Het Algemeen Dagblad vroeg cijfers op bij bijwerkingencentrum Lareb en er blijken een fors aantal meldingen van sterfgevallen door het gebruik van de anticonceptiepil. Maar liefst 33 sterfgevallen door het gebruik van Diane-35, 29 sterfgevallen door het gebruik van Marvelon en vijftien door het gebruik van de Yasmin pil. “Het zijn meldingen waarbij men vermoedt dat het overlijden een gevolg is van de bijwerkingen van anticonceptiepillen”, zegt directeur Agnes Kant.

“Het gebruik van risicovolle anticonceptiepillen is drastisch gedaald”

In tegenstelling tot Frankrijk zag Nederland geen reden om Diane-35 te verbieden. Wel is Diane-35 in 2014 uit het basispakket geschrapt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) scherpte de waarschuwingen aan, ontwikkelde extra voorlichtingsmateriaal en kwam met een checklist om trombose tijdig te herkennen. Die maatregelen hebben gewerkt, blijkt nu uit onderzoek van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in onder meer Nederland.

Het gebruik van risicovolle anticonceptiepillen (Diane-35, Marvelon, Minulet, Yasmin en Cerazette) is drastisch gedaald van 180.000 in 2012 naar 44.000 in 2015. Dat komt voornamelijk doordat veel minder vrouwen Diane-35 gebruiken. In 2011 ging het nog om ruim 161.000 vrouwen, maar drie jaar later waren dat er nog geen 13.000. De grootste winst is dat artsen en vrouwen zich veel bewuster zijn van de risico’s”, zegt Kant. ,,De kennis is goed onder de aandacht gebracht en dat heeft gewerkt. Artsen en vrouwen kunnen nu een goede afweging maken.”

BRON: AD 

Booking.com