avatar
     
Lifestyle

Foto’s van je #kids op #Insta: verstandig?

Dit zeggen deskundigen

De #laatsteschooldag van Sammie, #ijsje met Milan en #zwemmen met Saar: wat betekent het eigenlijk voor de kinderen dat ouders op Instagram zoveel belangrijke momenten van hun gezinsleven delen met de wereld? RTL Weekend Magazine vroeg het een aantal deskundigen.

Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont noemt het een teken van de tijd: de scheidslijn tussen privé en publiek vervaagt. Vroeger maakten we ook foto’s van onze kinderen en alleen de leukste kwamen in een lijstje op de schoorsteenmantel. De minder geslaagde of gênante plaatjes verdwenen in een fotoalbum dat vervolgens lag te verstoffen in de kast. Maar Instagram verstoft nooit: als dat schattige kindje met die poepluier later minister-president wordt, is zo’n foto voer voor photoshoppers. Maar ook als hij geen bekende Nederlander wordt, zit hij waarschijnlijk niet te wachten op beschamende beelden van vroeger. Pont adviseert ouders dan ook bij elke social media post goed na te denken welke invloed dat kan hebben op (de toekomst van) je kind. En bij twijfel: niet plaatsen.

“Zou je het zelf leuk vinden als deze foto van jou online stond?”

Ook opvoedkundige Tischa Neve noemt dat als gouden regel bij het plaatsen van kinderfoto’s: denk na. Plaats ze gerust, kinderen groeien immers zelf ook op met social media en als het mooie of vrolijke foto’s zijn, doe je je kind waarschijnlijk geen kwaad. Maar wees je bewust van welke foto’s je post: geen bloot, geen gênante beelden. Blijf respectvol. Zou je het zelf leuk vinden als deze foto van jou online stond? Verplaats je in je kind en vertel waarom je doet wat je doet. Bespreek ook de mogelijke risico’s en neem hun mening serieus. Zeker vanaf een jaar of tien kunnen kinderen heel goed zelf bepalen of ze op de foto willen en of je die mag posten.

Diederik Broekhuizen, social media expert, noemt Instagram een nieuwe manier van communiceren: we onderhouden onze sociale contacten door ons (gezins)leven online te delen. Binnen social media zoeken we naar gelijkgestemden waar we ons mee identificeren en aan optrekken, zo ook de instamoms en hun duizenden mede-moeders. Niet voor niets zijn er zoveel gebruikers die ook offline vriendschappen opbouwen: Instagram verbindt. Volgen en gevolgd worden geeft ons hetzelfde community-gevoel als lid zijn van een club of vereniging, maar dan vanuit je luie stoel. Toch zijn we ons steeds meer bewust van de gevaren van het onverbiddelijke internet. Volgens Broekhuizen zal de behoefte om je leven online te delen niet meer verdwijnen, maar zullen apps als Stories (de filmfunctie binnen Instagram) en Snapchat, waarbij de content na vierentwintig uur verdwijnt, daarom in populariteit toenemen.

“De techniek om via gezichtsherkenning foto’s boven water te halen bestaat al”

Dat online geplaatste beelden je een leven lang kunnen achtervolgen, beaamt ook Jaap van Zessen, social media analist bij het AD. De techniek om via gezichtsherkenning foto’s boven water te halen bestaat al en over twintig jaar kunnen ze op basis van alleen je ogen waarschijnlijk je hele Instagram-timeline tevoorschijn toveren. Ook Broekhuizen en Van Zessen benadrukken daarom: denk als ouders goed na over welke foto’s je aan het internet toevertrouwt.

Instagram is een mooi platform waar (onder andere) instamoms een hechte gemeenschap hebben opgebouwd. Maar: bezint eer ge begint. Denk aan de minister-president.

BRON: RTL WEEKEND MAGAZINE