avatar
     
Lifestyle

Picardi, het is over

Deze zomer gaan we voor 'water'glazen met reliëf

Sommige liefdes zijn pats boem over, andere verwateren langzaam. Je voelt een steeds grotere afstand en op een dag voel je dat je jezelf kan en moet toegeven dat de liefde over is. Dit laatste had ik met Picardi. Jarenlang stonden de Picardi glazen in diverse maten in mijn keukenkastje, maar ik heb het er niet meer zo op.

Picardi was geweldig: betaalbaar en hip. Geschikt voor koude en warme dranken. In de hoge picardiglazen kon je naar hartelust takken munt stoppen en de kleintjes waren perfect voor kleine wijntjes en kleine kindjes. Er kwamen plastic versies van Picardi op de markt en inmiddels zijn ze zelfs volop verkrijgbaar in bamboeversie. Het picardiglas komt oorspronkelijk uit Frankrijk en de Duralex versie kan wel 130 graden aan. De glazen zijn uiteraard makkelijk stapelbaar. Ik kan me niet eens herinneren wat voor Picardi het glas was. Zo’n suf smal longdrinkglas? Wie het weet mag het zeggen.

Over het ontwerp is ontzettend goed nagedacht. Zo lees ik hier op Wikipedia: “Het originele klassieke ontwerp komt van het bedrijf Compagnie de Saint-Gobain en was erop gericht om het machinaal te vervaardigen. Het unieke van het glas is dat het als het ware één geheel vormt met de vingers om een vloeistof naar de mond te kunnen brengen. Terwijl de iets naar buiten gevormde rand van het glas richting de lippen tuit, blijft het glas op wijsvinger en duim onder het gladde oppervlak van deze rand hangen, en de overige vingers hun weg vinden naar de cannelures. Hierdoor lijkt het relatief dikke glas dunner aan te voelen dan het werkelijk is.”

“Libbey glazen: perfect voor een lekker koud drankje op de zomerdag”

Toen ik voor de eerste keer bij Mout in Hilversum at was ik direct verliefd op de glazen die opgestapeld op de bar zag staan: simpele rechte glazen met bobbeltjes. De eigenaar wist niet meer zeker of hij ze bij Xenos of Dille & Kamille had gekocht. Mijn zoektocht naar glazen met reliëf begon, maar helaas vond ik ze nergens. Ik ben wel een heleboel andere prachtige glazen tegengekomen, zoals de prachtige ‘Libbey’ glazen: allemaal perfect voor een lekker koud drankje op de zomerdag. Ga je deze zomer ook voor waterglazen met reliëf? Bij deze zeven verschillende varianten.

PS: Als iemand weet waar de bobbeltjes glazen van Mout vandaan komen: let me know!
PS2: Picardi, we hebben het fijn gehad. Bedankt voor alles.

Libbey Hobstar Tumbler, de Bijenkorf E4,- per stuk 

Glas Flimra, Ikea, E1,49 per stuk 

Glas Libby, Sissy Boy, €4,99 per stuk 

JFK drinkglas, Scandinavian Design €142,99 voor 6 stuks

Waterglas met bolletjes, Hema, 2,-

Waterglas Timeless, Xenos, €9,99 voor 4 stuks

Libbey Carats Tumbler, de Bijenkorf 3,96

Booking.com