avatar
     
Blogs

Kort haar bij vrouwen? Sexy?

'Ik associeer kort haar bij mezelf met ziek zijn; een moeilijke periode waarin ik me onzeker voelde'

Vol bewondering kijk ik naar haar, zelfs een beetje jaloers. Vanaf een afstandje zie ik hoe ze beweegt nzekerp de muziek, hoe ze breed lacht met haar rode gestifte lippen en hoe ze danst met mannen. Ik ben op een feestje, samen met hem en hij ziet me kijken naar haar. “Het staat haar zo mooi dat korte haar”, floep ik er dromerig uit. Hij kijkt met me mee: “Ja he.” Ik weet heel goed dat hij het sexy vindt als een vrouw kort haar heeft en vooral als ze er goed mee wegkomt; dat laatste is een belangrijk detail, zegt hij altijd.

“Waarom vind jij kort haar eigenlijk sexy bij een vrouw?’, vraag ik, nog steeds starend naar het meisje. Hij heeft me vaker verteld dat hij het mooi vindt, dat Hij daarom in eerste instantie naar me omkeek, die (toen nog) korte, donkere, krullenkop. Hij denkt even na en antwoordt: “Het laat zien dat ze iets anders durft dan de rest… en dat ze zeker is van zichzelf. Dat ze iets anders wil… Bij jou stond het ook zo mooi”, nu kijkt hij me aan. “Ja ja, ik weet dat je dat vindt. Maar ik ga het echt nooit meer zo kort doen, als je dat maar weet.” “Waarom niet?” probeert hij voorzichtig, niet voor de eerste keer. “Jij ziet echt niet hoe goed dat je staat.”

“Het kan je nog zo goed staan maar als je jezelf niet mooi vindt of accepteert met kort haar, dan is het niet sexy”

Ik haal diep adem en denk even na. “Kort haar is voor mij niet zomaar kort haar…Het was niet mijn keuze, zo’n kapsel. Het hoorde bij een rotperiode, waar ik niet voor had gekozen. Ik associeer kort haar met ziek zijn… bij mezelf dan. Een moeilijke periode waarin ik me onzeker voelde. En het korte haar maakte me misschien wel extra onzeker, ik herkende dat meisje met het korte haar niet in de spiegel.” Het is even stil, dan vervolg ik mijn verhaal. “Die periode had ik iedere week dromen waarin ik lang haar had. En als je dan wakker wordt, denk je: Oh nee, dit is de echte wereld. Het was helaas maar een droom.’’

Ik zie mezelf weer voor me met kort haar en geef dan een beetje toe. “Ik zie ook wel dat het me stond, ja. Maar ik voelde me niet mooi. En dan kan het nog zo goed staan maar als je jezelf niet mooi vindt of accepteert met kort haar, dan is het niet sexy.” Hij kijkt me aan en zegt kalm: “Je moet dat loslaten, dat je jouw korte haar met je ziekte associeert.” “Dat kan ik nog niet. Voor nu kan ik alleen naar haar kijken en dat wel mooi vinden”, en ik knik richting het meisje. “Naar zo’n meisje met super kort haar, dat ontzettend goed staat en ze ook nog het meeste zelfvertrouwen van al de meisjes hier lijkt te hebben. Dat vind ik mooi.”

Ik vertel dit omdat ik het opmerkelijk en heel interessant vind, dat mijn zelfbeeld zo werd beheerst door dat korte haar. En dan heb ik het over gemiddeld kort haar, niet dat ultrakorte haar als je rechtstreeks uit de chemo’s komt.

Meer lezen van Anouk? Kijk ook op haar site!

 

Booking.com