avatar
     
Blogs

De Zwitsal Haarspoeler

'Het symbool voor hoe wij onze kinderen véél en véél in de watten leggen'

Met grote verbazing volgde ik in de drogist een gesprek tussen twee jonge moeders die het nieuwste product van een babymerk met elkaar bespraken: De Zwitsal Haarspoeler. “Het is echt de beste uitvinding ooit!” zei de een. En ze vertelde over de drama’s met haar dochter Sterre die standaard begon te krijsen wanneer haar haren uitgespoeld moesten worden. “Had ik dit maar drie jaar eerder gehad” zuchtte ze nu, terwijl ze haar mandje vol laadde met babyshampoo en -conditioner. De andere moeder was duidelijk erg geïnteresseerd en gaf toe dat ze tegen precies dezelfde problemen aanliep met haar mannetje.

Ze hadden het over een lichtgeel plastic geval met een oranje siliconen rand. Moeder één legde aan moeder twee uit dat je de siliconenrand strak op het voorhoofdje moet plaatsen waardoor er onmogelijk water in het gezichtje van het kind kan komen als je de haren uitspoelt. Moeder twee knikte en nam De Haarspoeler nu zelf ook in haar hand. Ze was ‘helemaal’ om en kon niet wachten om haar zoon Finn in bad te doen. De moeders waren zeer serieus en lachten niet één keer. Ik moest me beheersen om niet met ze in gesprek te gaan. Een haarspoeler? For real? Wat is dat voor een belachelijk product?

“Niet alles in het leven is even comfortabel”

Ik denk dat er heel veel baby’s, dreumesen en peuters zijn die niet staan te springen als hun haartjes worden uitgespoeld. Maar soit. So be it. Niet alles in het leven is even comfortabel. Sommige kleine kinderen veranderen in een speenvarken omdat ze de controle totaal verliezen en zich over moeten geven aan water dat over hun hoofd en mogelijk langs hun oren en hun oogjes klatert. Tsja. Ik ben van mening dat deze kinderen er toch echt aan zullen moeten wennen dat haren wassen iets is dat bij het leven hoort. Daarbij is alles wat nieuw is eng, dus waarom zou een kind er niet even bang voor mogen zijn? What’s the problem? Het lijkt me toch je taak als ouder om uit te leggen dat haar wassen en überhaupt water in je gezicht krijgen niets engs of ergs is?

Als ik producten voor moeders van baby’s en kleine kinderen zou ontwikkelen zou ik misschien ook inspelen op angsten van ouders maar een plastic unit waarmee je haren van kinderen kunt uitspoelen zodat er geen water in hun ogen komt vind ik bizar. Misschien zelfs wel een beetje kwalijk. Met name omdat algemeen bekend is dat kinderen van tegenwoordig al veel banger zijn voor water dan generaties geleden. Badmeesters en badjuffen klagen over kinderen die al beginnen te huilen als ze één spetter koud water in hun gezicht krijgen. Poppy moest tijdens haar allereerste zwemles haar ‘oren wassen’. Zo kan de badmeester spelenderwijs zien of de kleutertjes al deels met hun hoofd onder water durfden. Meer dan de helft van de kinderen durfde het niet.

“De Zwitsal Haarspoeler is het symbool voor hoe wij onze kinderen véél en véél in de watten leggen”

En ik weet waar ik over praat, want mijn eigen dochter brulde als een speenvarken als er een neusspray binnen een straal van een meter bij haar in de buurt kwam was en deed alsof ze dood ging als we een pleister van haar knie moesten trekken. Ook zij heeft een tijd gehad dat ze begon te huilen en te gillen als ik haar haren uit wilde spoelen tijdens een bad of douche. Maar ik heb nooit overwogen om daar hulpmiddelen voor aan te schaffen. De Zwitsal Haarspoeler is wat mij betreft het symbool voor hoe wij onze kinderen véél en véél in de watten leggen.

Ik heb te doen met alle kinderen wiens haar wordt uitgespoeld met dit zachtgele apparaat. Dit zijn vast de kinderen die zich ook nog nooit hebben gestoten aan de hoek van de tafel omdat daar plastic hoekjes opzitten. Gisteren tijdens de Buitenspeeldag zette een meisje van vier het op een krijsen toen ze van een Turkse vrijwilligster van het wijkcentrum een geel ijsje kreeg. De vader van het kindje zakte door zijn knieën, keek haar meelevend aan en vroeg wat er aan de hand was. “IK WIL NIET GEEL…!” schreeuwde ze. “IK WIL ROOD!” Snikkend, met veel snot, uitgelopen schmink en een brutale blik in haar ogen keek ze haar vader aan, die zei: “Oké liefje, dan ga ik voor jou kijken of die mevrouw ook nog een rood ijsje heeft.” En daarna: “Kijk mij eens aan, hoor je me? Ik ga kijken of ik het voor je kan regelen. Oké schatje?” Ik durf te wedden dat deze man as we speak met een Zwitsal Haarspoeler in zijn handen in de badkamer staat.

 

Booking.com