avatar
     
Health

Extreme zonkracht: hoe komt dat?

'De dikte van de ozonlaag varieert per seizoen en van dag tot dag'

Er wordt gewaarschuwd je deze dagen supergoed in te smeren met zonnebrand en tijdens het middaguur direct zonlicht te vermijden omdat de zonkracht heftiger is dan normaal. Hoe dat komt? Het is een combinatie van de stand van de zon, de dikte van de ozonlaag en de mate waarin het bewolkt is. We geven je de korte uitleg. 

Zonkracht is een maat voor de uv straling die het aardoppervlak bereikt. Hoe hoger de waarde, hoe sneller de blootgestelde huid verbrandt. Afgelopen zondagmiddag werd er door het KNMI een waarde van 8,7 gemeten. Dat is hoger dan ooit is gemeten, wat sinds 1993 gebeurd.

Ozonlaag

Hoe rechter de zon boven Nederland staat, hoe korter de weg die de zonnestraling door de atmosfeer aflegt, hoe minder van de schadelijke uv-straling wordt weggefilterd door de atmosfeer, bericht NRC. De dikte van de ozonlaag speelt hierbij een grote rol: hoe dunner die is, hoe meer zonnestraling er doorheen komt. De dikte van de ozonlaag varieert per seizoen en van dag tot dag. Afgelopen zondag was hij relatief dun.

Bewolking

Ook beïnvloedt de bewolking de zonkracht. Zondag was er rond het middaguur in grote delen van Nederland sprake van hoge, gebroken bewolking. Hoge bewolking is doorgaans dunne bewolking, waardoor minder zonlicht wordt gereflecteerd.Wanneer de bewolking gebroken is valt het zonlicht recht door de gaten in de wolken. Volgens Michiel van Weele van het KNMI was de lucht afgelopen zondag schoon: de waarde fijnstof lag laag.  Ook dat beperkt de weerkaatsing van het zonlicht.

Oppassen

Op 21 juni staat de zon het rechtst boven Nederland. Afhankelijk van de bewolking en de dikte van de ozonlaag kan de zonkracht dan weer erg fel zijn. Oppassen dus!

BRON: NRC

Booking.com