avatar
     
News

Druppel alcohol al schadelijk voor ongeboren baby

'Onderzoekers vinden afwijkingen in schedels van baby's van ouders die weinig alcohol dronken'

De meeste vrouwen stoppen negen maanden met het drinken van alcohol als ze zwanger zijn, maar toch zijn er ook talloze vrouwen die af en toe een wijntje niet kunnen weerstaan. Wanneer tegenstanders hier iets van zeggen is het joviale antwoord vaak dat ‘onze moeders dat ook allemaal deden en dat het met ons ook allemaal goed is gekomen.’ Toch is iedere druppel alcohol schadelijk voor een ongeboren baby blijkt uit een nieuw  wetenschappelijk Australisch onderzoek. Zelfs bij zeer matige alcoholinname tijdens de zwangerschap is er al een verandering te zien aan de schedel van de baby. 

Dat bingedrinken schadelijk is voor een baby weten we allemaal, maar over matig alcoholgebruik wordt vaak makkelijk gedaan. In Australie werden 415 blanke baby’s uit Melbourne uitgebreid onderzocht rond hun eerste verjaardag. Met 3D computeranalyses werd de anatomie van de verschillende gezichtjes tot in detail opgemeten. De onderzoekers ontdekten afwijkingen in de gezichten die amper met het blote oog zichtbaar zijn bij de baby’s van wie de moeders gedurende de zwangerschap alcohol hadden gedronken.

De subtiele veranderingen zijn kenmerken van het foetaal alcoholsyndroom: een iets platter gevormd gezicht met een neus die korter is en naar boven kantelt. Hoe meer alcohol de moeders hadden gedronken, hoe zichtbaarder deze gelaatstrekken te zien waren. Dat iedere slok er één teveel is wordt keihard duidelijk: de verschillen waren het grootst tussen de baby’s van wie de moeders niet hadden gedronken en de baby’s van de moeders die tijdens het eerste trimester weinig alcohol hadden gedronken.

“Als we zien dat een laag gebruik subtiele effecten heeft op de gezichtsvorm, is het aannemelijk dat ook de hersenen van het kind worden beïnvloed”

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift: JAMA Pediatrics. Opmerkelijk is dat er bij veel mensen een beeld ontstaat dat het voornamelijk laag opgeleide mensen zijn die lekker blijven doordrinken en roken, maar het vooral hoogopgeleide vrouwen blijken te zijn die er moeite mee hebben de wijn negen maanden te laten staan.

Professor geneeskunde Karel Allegaert (Erasmus MC Rotterdam) kan er kort over zijn: “Dit onderzoek toont aan dat het effect van alcohol op ongeboren kinderen geleidelijk toeneemt met de dosis en er niet alleen is bij overmatig gebruik. Alcohol beïnvloedt onder andere de ontwikkeling van de schedel en de hersenen. Als we zien dat een laag gebruik subtiele effecten heeft op de gezichtsvorm, is het aannemelijk dat ook de hersenen van het kind worden beïnvloed. Het advies om het best helemaal niets drinken, is juist, volgens ­Allegaert. ‘Ik betwijfel dat we ooit een veilige ondergrens zullen vinden. Het is nu eenmaal moeilijk om aan te tonen dat het volledig veilig is.

BRON: NEWS.COM.AU/ DE STANDAARD
PUBLICATIE ONDERZOEK: JAMA NETWORK 

Booking.com