avatar
     
News

Geluk is te vinden in een middelgrote stad, zoals Ede of Amersfoort

En in Rotterdam zijn 100.000 mensen ongelukkig

Wat is de gelukkigste gemeente van Nederland? Wat is de relatie tussen een aantrekkelijke woonlocatie en het geluk van haar inwoners? Welke andere factoren spelen een rol bij het geluksgevoel? En hoe komt het dat Nederlanders niet massaal verhuizen naar de plekken waar mensen zeggen het gelukkigst te zijn? Er is onderzoek naar gedaan. Volgens de ‘Atlas voor Gemeenten’ die vandaag is uitgekomen is het aantal ongelukkige mensen nergens zo groot als in Rotterdam. Ede daarentegen is de meest gelukkig gemeente: maar liefst 89 procent van de inwoners van Ede voelt zich hier goed.

Er waren verrassend uitkomsten. Zo schrijft Trouw dat mensen met een gering overgewicht, die roken en matig drinken gemiddeld genomen het gelukkigst zijn. Ook leeftijd speelt een grote rol in de mate waarin mensen gelukkig zijn. Volwassenen tot 35 jaar in de opbouw van hun leven zijn intens gelukkig, na midden dertig zak dit geluk bij de meeste personen helaas af. Pas na 65 jaar is er weer een piek te zien. Woonomgeving is ook erg belangrijk. Steden met goed openbaar vervoer, betaalbare woningen en veel voorzieningen hebben gelukkige inwoners.

Meest ongelukkig zijn laagopgeleide mensen, gescheiden mensen en 35 tot 64 jarige arbeidsongeschikten met thuiswonende kinderen, oorspronkelijk afkomstig uit een islamitisch land. Dit type is veelal woonachtig in Rotterdam en dat zorgt ervoor dat deze grote stad laag scoort op de schaal van geluk.

De meest gelukkig Nederlanders zijn hoog opgeleid, rijk, christelijk, getrouwd en 65+ zonder thuiswonende kinderen en zonder migratieachtergrond. In de gemeente Ede zijn zij het meest vertegenwoordigd. Landelijk gezien geeft 87 procent van de bevolking aan gelukkig te zijn. En dat is veel, want Nederland staat hiermee in de ranking van Europese landen op plek nummer twee, na Denemarken.

BRON: TROUW/ ATLAS VOOR GEMEENTEN

Booking.com