avatar
     
Blogs

De Notsohipster

Hij die zegt dat rijk worden en biologisch bewust leven samengaat

Op verzoek van mijn vriendinnetje en ex-collega Marthe schrijf ik dit stuk over Hipsters. Zij haat ze. Echter, de Hipster die zij bedoelt is geen Hipster want volgens Google is de hipsterstroming in 2010 dood verklaard. De stroming bleek zelfdestructief want het Unique Selling Point van de Hipster, authenticiteit, verminderde even rap als de schare volgelingen groeide. Hipsterfashion is tegenwoordig mainstream. Nee lieve Marthe, jij hebt geen hekel aan de originele hipstergeneratie (die waren gewoon ongeschoren, biologisch en vooruitstrevend in opa’s garderobe), jij haat de posthipstergeneratie; voor het gemak door mij omgedoopt tot de Notsohipsters. Het laatste wat zij willen is namelijk mainstream en hip zijn.

Slow living, slow cooking en flexwerken worden omarmd

De Notsohipster is vooral bezig om andere mensen ervan te overtuigen dat rijk worden en biologisch bewust leven goed samengaat. Goed geld verdienen maar tóch verantwoord omgaan met de aarde. Dat soort individuen wil je toch alleen maar knuffelen en danken voor het goede voorbeeld, nietwaar? Neen, dit is slechts schone schijn. De notsohipster waar Marthe op doelt ‘rubs it in your face’. Slow living, slow cooking en flexwerken worden omarmd ( slow is not a speed, it is a mindset). Zelfs Douwe Bob zingt Slow Down, maar zijn ouders zijn hippies met missie – dus hij is vanuit nurture oogpunt vergeven. Hadden de echte hippies van vroeger nog idealen, Notsohipsters zijn maar gewoon tegen alles wat normaal is. Hoe makkelijk is het om te flexwerken als jij je zo arrogant opstelt dat men zich aan jouw schema moet aanpassen? Het stereotype notsohipster is dan ook werkzaam als ZZP’er, in de reclame of ontwikkelt een hip merk of concept. Ik noem een ‘slow watches’ (ze bestaan echt).

De ‘ik-was-mijn-haar-met-honing-maar-draag-wel -laarsjes-van-€ 500,- moeder’ riep nog naar me. ‘Heb je haast ofzo..?!’

Marthe en ik waren op een (slow?) food festival en daar hing een Notsohipster-stelletje met hun pasgeboren baby in een vintage wieg lekker in de weg te hangen. Wij wilden passeren maar blijkbaar was ik te overduidelijk bezig mij langs hen heen te wurmen want de ‘ik-was-mijn-haar-met-honing-maar-draag-wel -laarsjes-van-€ 500,- moeder’ riep nog naar me: ‘Heb je haast ofzo..?!’ Haar arrogante besnorde (de baarden zijn geëvolueerd naar snorren) lover keek, al bellend, neerbuigend naar ons en onze pulled pork broodjes, voordat hij ons er langs liet. Niets tegen snorren, maar weinig mensen worden er knapper van.

De Notsohipster gruwelt van normale yuppen die zich helemaal de tyfus werken om een bestaan op te bouwen met luxe vakanties, te veel vrienden, een leuke relatie en een perfect lijf en soms nog een baby hier en daar. Die achtbaan des levens gaat yuppen betreft nooit hard genoeg. Persoonlijk zou ik ook helemaal gek worden van dat geslow en geflex. De work hard-play hard mentaliteit, i love it. De Notsohipster van nu kijkt neer op anderen terwijl zijn voorganger; de Hipster, de rest van de samenleving juist motiveerde bewuster te leven en goed om te gaan met de natuur. En naar welke supermarkt je nu ook gaat, je ziet aan alle bioschappen dat dit zin heeft gehad. Lieve Notsohipsters, zet deze boodschap voort en stop met dat neerkijken op een andere manier van leven en wie weet zitten Marthe en ik straks op jullie urban jungle dakterras aan het huisgebrouwen bier met een open mind naar jullie ideeën te luisteren.

Booking.com