avatar
     
Lifestyle

SPO test: de menstruatiecup

Hét alternatief voor maandverband of tampons?

Gebruik je maandverband of tampons? En wat zijn precies je beweegredenen om voor het een of het ander te gaan? Waarschijnlijk weet jij zelf het beste wat bij jou past, maar toch zitten er nadelen aan zowel tampons als maandverband. Omdat wij ons daar heel erg van bewust zijn gaan we een derde optie testen: de menstruatiecup.

Een menstruatiecup? Wat is dat nou eigenlijk? Een menstruatiecup is een siliconen cupje ter grootte van een borrelglaasje (ja echt!) die je inbrengt in je vagina. In tegenstelling tot een vrouwencondoom breng je hem niet aan op de baarmoedermond, maar plaats je het ongeveer een vingerkootje diep in de vagina. Het cupje vangt het menstruatiebloed op, waarna je het vervolgens leeg gooit en omspoelt. Voordelen? Maandverband en tampons moet je elke paar uur vervangen, een menstruatiecup kan gerust acht tot tien uur blijven zitten. Verder is het silicone niet schadelijk voor het lichaam, terwijl verband en tampons kunnen zorgen voor schimmelinfecties. Dat klinkt dus echt superideaal. Waarom zit dan nog niet iedereen aan de menstruatiecup?

Twee verschillende cups

Verschillende soorten cups: een mét en een zonder lang staafje

Voor- en nadelen

Menstruatiecups bestaan al een tijdje, maar ze hebben tot op heden nog niet echt aan populariteit gewonnen in Nederland. Zo kun je ze bijvoorbeeld niet zomaar bij elke drogist of apotheek kopen, en dat is zonde, want het wordt wel eens tijd voor een revolutie op menstruatiegebied. De populairste menstruatiecups zijn van het merk MoonCup en van DivaCup, en daar zit gelijk het knelpunt van het product: de prijs. Menstruatiecups, vooral van de gangbare merken, zijn vrij prijzig. Gemiddeld ben je zo’n €30,- tot €35,- kwijt aan één enkele cup, en als je het gemakkelijk wil doen kun je er het beste twee kopen. Gelukkig zijn er ook cups van onbekende merken, waarbij de prijzen een stuk vriendelijker zijn: dan beginnen ze vanaf €10,-. Als je er een wilt aanschaffen kun je het beste het internet afspeuren. Bol.com en Mooncup.co.uk zijn erg betrouwbare websites.

Omdat we jullie graag willen adviseren testte we een menstruatiecup uit, of liever gezegd: twee. We gingen voor een goedgekeurde budgetversie van Aneer die we op Bol.com vonden. Maat S is bedoeld voor dames jonger dan 25 jaar zijn of die nog geen kinderen hebben gehad gekregen via een vaginale bevalling. Wel al een vaginale bevalling gehad, of ouder dan 25? Dan is maatje L geschikt voor jou. Ik, Bo, jullie proefkonijn van vandaag, heb nog geen kids maar ik ben wel de leeftijdsgrens van 25 gepasseerd, dus bestelde ik een maat L. Het testen kon beginnen!

De test

Het begint bij de verpakking: de Aneer mooncup wordt in een mooi doosje verstuurd. In het doosje zit uiteraard de menstruatiecup, maar ook nog een bijsluiter en een mooi bewaarzakje. Handig! Voor het testen echt kan beginnen zal ik uiteraard eerst de handleiding uitgebreid bestuderen. Hierbij merk je meteen dat je te maken hebt met een goedkoper product, want deze lijkt rechtstreeks vanuit Google Translate naar het Engels vertaald te zijn. Ik heb getracht er een duidelijke foto van te maken, maar toen ik na 15 minuten nog steeds dubbel lag van het lachen gaf ik de moed maar op:

psx_20161115_010541

De superslechte foto. Lees vooral even het kopje “instructions”.

Voor wie het gemist heeft: “Soaking with boiling water for 3 minutes WHILE first using.”  Nee bedankt. Wij gieten niet graag kokend water over onze vajeejee’s heen. Maar bedankt. Anyway, de boodschap was duidelijk: even goed uitkoken dus. Consider it done. De mooncup werd uitgepakt, en tot grote verbazing was die een stuk groter dan gedacht. “Past dat echt?” Tja, als er een baby doorheen past, dan zal zo’n cupje ook wel passen. Na drie minuten koken, afdrogen en afkoelen ging ik dan écht aan de slag. Zoals de bijsluiter aangaf moest de cup tweemaal dubbel gevouwen worden. Dat ging vlot, maar het inbrengen was allerminst makkelijk. Het voelde droog en onprettig, dus las ik me in en bleek dat ik hem ‘t beste nog even goed kon bevochtigen. Na enkele minuten was de klus dan eindelijk geklaard, maar ik voelde de cup constant zitten. Ik haalde hem eruit, maar K*T! Dat deed echt pijn! De cup had een mooi vacuüm gecreëerd (wat normaal is) en dat vacuüm verbreken was op zijn zachtst gezegd onprettig. Het deed me denken aan mijn eerste struggles met tampons: ook toen voelde ik ze zitten en bleek ik het gewoon niet goed te doen. Dus probeerde ik het gewoon een paar keer opnieuw. Maar helaas: geen effect. Ik contacteerde de Amerikaanse DivaCup online klantenservice, waar ze me vertelden dat mijn leeftijd niets te maken had met de maat, alleen of ik een baby had gebaard. Ik moest dus gewoon een kleinere cup hebben. Zucht… Ok.

how_to_use_a_menstrual_cup

Zo breng je de cup in. 

Een nieuwe cupmaat 

Maatje S was inmiddels binnen, en ook hier ging ik door dezelfde molen van uitkoken, bevochtigen en inbrengen. Dit ging beduidend gemakkelijker en ik had nu ook echt het gevoel dat het beter zat. De cup zoog zich vast van binnen en ik voelde ‘m niet meer. Na een kleine zes uur vond ik het wel welletjes geweest en haalde ik de cup eruit. Ditmaal een stuk voorzichtiger, waardoor het ook niet zoveel pijn meer deed. De hoeveelheid bloed viel me echt enorm mee, maar het leeggieten voelde wel een beetje goor. Ook het afwassen voelde vies, terwijl ik eigenlijk nooit problemen heb met menstruatiebloed. Ik zou het daarom dan ook nooit doen op een openbaar toilet, maargoed, dat hoeft dus eigenlijk ook niet. Maar al met al: mijn tweede eerste poging ging behoorlijk soepel. De daaropvolgende drie dagen bevielen me eveneens prima. Het was wel even wennen, maar toen ik de routine er eenmaal in had zitten ging het net zo vlot als het gebruik van tampons.

Conclusie

Ik ben nog niet helemaal om, want het leeggooien en omspoelen vind ik erg onhandig. Ook vijf dagen achter elkaar hetzelfde cupje gebruiken lijkt me gewoon onhygienisch, zelfs al spoel je het tussendoor schoon. Daarom zou ik er zelf de voorkeur aan geven er twee te kopen. Zo kun je ze tussen gebruik even uitkoken en hoef je ook niet bang te zijn dat je doorbloedt als je ‘m aan het schoonmaken bent.

Toch kan ik het alle vrouwen aanraden om het op zijn minst te proberen: de kosten heb je er zo uit, en het is echt een goed, milieuvriendelijk alternatief voor traditionele menstruatie-hygiëneproducten. Vooral voor vrouwen die regelmatig klachten hebben gerelateerd aan tampons kunnen veel baat hebben bij een menstruatiecup.

Zelf ervaring met menstruatiecups? Laat het ons weten in de comments!

Booking.com