avatar
     
Health

Ook Nederlandse ouder slaat door in ambitie kinderen gezond te voeden

Voorzitter AJN Jeugdartsen Nederland: 'De keuze die zij maken in wat ze eten, werkt door op kinderen'

Gisteren berichtten we over een Belgische moeder die huilend aan de rechter vertelde dat ze geen idee had dat ze haar inmiddels overleden baby ongezond en te weinig voedsel voorschotelde. Het jongetje overleed aan uitdroging en ondervoeding nadat zijn ouders hem stelselmatig papje van rijstmelk en havermelk gaven. Volgens een artikel in de Gelderlander slaan sommige Nederlandse ouders ook door in hun ambitie hun kinderen gezond te voeden. De wetenschappelijke vereniging AJN Jeugdartsen Nederland maakt zich zorgen.

Peter S. (34) en Sandrina V. (30) gaven het kind geen babymelk, maar alternatieve papjes van rijstmelk, graanmelk en havermelk. Ondanks dat ze nooit een arts bezochten, hadden ze het idee dat hun kind niet tegen gluten en lactose kon. Het openbaar ministerie verwijt ze nu het opzettelijk weigeren van voedsel. Ze kunnen daarvoor achttien maanden de cel in draaien.

Mascha Kamphuis, voorzitter van  de vereniging AJN Jeugdartsen Nederland vertelt aan de krant dat zij ook voorbeelden kent van ouders die er extreme ideeën qua voedsel op nahouden. “De keuze die zij maken in wat ze eten, werkt door op kinderen.” Eigenlijk is er in de loop van de tijd weinig veranderd, want het is een terugkerend probleem. “In de jaren zeventig en tachtig was macrobiotisch eten de trend. Nu worden e-nummers, suiker, gluten, zuivel, vet en vlees vervangen door superfoods” zo zegt hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp van de Wageningen Universiteit.

Een verhaal dat recent veel opschudding veroorzaakte, is dat van moeder Francis Kenter die haar zoon Tom enkel rauw voedsel te eten geeft. Jeugdzorg onderzocht of ze daarmee haar zoon mishandelde en of hij uit huis geplaatst moest worden, maar dat is niet gebeurd. Eerder berichtte de krant ook over pubers die ondervoed raken in een poging van ouders om supergezond te leven en overgewicht tegen te gaan. De jongeren krijgen door het dieet te weinig koolhydraten en calcium binnen. Kamphuis: “Sommige ouders schieten door in hun angst voor overgewicht en ongezond eten.”

 BRON: DE GELDERLANDER 
Booking.com