avatar
     
News

Ouders riskeren celstraf: baby sterft aan ondervoeding en uitdroging

'Ouders gaven zoontje graanmelk, rijstmelk, havermelk, quinoamelk en boekweitmelk'

Een ouderpaar uit het Belgische Beveren riskeert 18 maanden cel omdat ze er zelf voor hebben gezorgd dat hun baby is gestorven. Het kindje overleed aan uitdroging en ondervoeding. Zonder ooit ook maar één keer een arts te bezoeken, gingen de vader en moeder  ervan uit dat hun baby lactose- en glutenintolerant was en gaven ze het kind alternatief voedsel. 

Omdat borstvoeding en flesvoeding niet ‘aansloegen’ gaven de ouders, die zelf in een natuurwinkel werken het kindje allerlei alternatieve papjes. Vier maanden lang gaven ze hun zoontje graanmelk, rijstmelk, havermelk, quinoamelk en boekweitmelk. Omdat het kind op een nacht zo fel had moeten braken, togen de ouders dan toch naar een homeopaat, op een uur rijden van hun woonplaats. Die verwees de baby onmiddellijk door naar het ziekenhuis, maar het kind stierf nog voordat hij op de spoedeisende hulp arriveerde. Bij zijn dood woog het zeven maanden oude jongetje amper 4,3 kilo.

In de rechtszaal gaf de moeder huilend toe dat ‘met wat ze nu weet ze toch sneller naar een dokter zou zijn gegaan’. Vader vulde aan dat hij niets verkeerd heeft gedaan. In zijn ogen heeft hij geprobeerd zo goed mogelijk voor zijn baby te zorgen.

Volgens Elisabeth De Greef, kindergastro-enterologe aan het UZ Brussel, zijn haver-, boekweit- en quinoamelk absoluut een no-go voor zuigelingen. “Want deze soorten melk, die je in de supermarkt kan kopen, bevatten niet de vereiste eiwitten, mineralen en vitamines. Ze zijn niet aangepast aan zuigelingen en dus ongeschikt.”

BRON: HLN

Booking.com