avatar
     
Stories

Rachel Oomens stopt carrière bij Het Nationale Ballet vanwege hersentumor

'Ik wil genieten van m’n gezinnetje en prioriteiten veranderen'

Ballerina Rachel Oomens danste jaren bij Het Nationale Ballet. Aan haar stralende verschijning is niet te zien dat ze al jarenlang kampt met een kwaadaardige hersentumor. Hoewel ze fysiek nog door zou kunnen als grand sujet, heeft Rachel haar laatste voorstelling gedanst. In RTL Late Night vertelt ze: “Het vergt heel veel van je. En in combinatie met de stress van mijn ziekte heb ik besloten om niet meer verder te gaan. Ik wil genieten van m’n gezinnetje en prioriteiten veranderen.” Rachel vertelt haar hele verhaal op de website STOPhersentumoren en dit delen we graag met je. 

“Ik ben Rachel, inmiddels vrouw van Hans en moeder van onze 2 jarige zoontje Dax. Ik was danseres bij Het Nationale Ballet, maar sinds 16 April 2017 heb ik een punt achter mijn danscarriere gezet. Ik was op mijn hoogtepunt van mijn carrière toen in de nacht van 27 Juni 2013 mijn man wakker werd door mijn epileptische aanval. Na onderzoek werd er een hersentumor geconstateerd, onze wereld stortte in en de grond was in één klap onder onze voeten weggeslagen. Hoe kon dit, ik was als danseres van Het Nationale Ballet top fit, 24/7 met mijn lichaam bezig en had nul signalen doorgekregen. Daarnaast had ik een grote kinderwens en zag dit plotsklaps verdwijnen.

Op 8 Augustus 2013 ben ik in het VU Medisch Centrum te Amsterdam geopereerd. Ik had geen betere neurochirurg kunnen wensen. Vanaf dag 1 had ik een bijzondere klik met haar, ik durfde mijn lot in haar handen te leggen. Het is niet niks om op zo een delicate plek geopereerd te worden. Als er ook maar iets verkeerd zou gaan zouden de gevolgen groot kunnen zijn, niet meer praten, minder kunnen herinneren, verlamingsverschijnselen etc. De operatie was goed gegaan en ze hebben een groot deel van mijn tumor kunnen verwijderen, volgens inschatting 95%. Tot dus ver is er geen nabehandeling nodig geweest.

“Al het vertrouwen in mijn lichaam was in één klap verloren”

Mijn herstel had ik achteraf onderschat, alles moest ik opnieuw leren filteren, van een gesprek voeren tot boodschappen doen, was in het begin een hele opgave. Als danseres die constant met haar lichaam bezig is het heel moeilijk en bizar om geen controle meer te hebben over haar eigen lichaam. Al het vertrouwen in mijn lichaam was in één klap verloren. Inmiddels met hulp van velen kan ik er weer tegenaan. Elke 6 maanden heb ik een MRI scan voor controle, moeilijke en gespannen tijden, maar het is nu eenmaal onderdeel van ons leven geworden. We leven intenser, genieten van de kleine dingen en ik tel mijn zegeningen, mijn huwelijk en de komst van onze kleine trots Dax.

“We leven intenser, genieten van de kleine dingen en ik tel mijn zegeningen, mijn huwelijk en de komst van onze kleine trots Dax”

Kanker is één van de grootste doodsoorzaken in Nederland. Patiënten zitten nu nog vaak onnodig lang in onzekerheid. Meer onderzoek is nodig om betere behandelingen mogelijk te maken. Om hogere genezingspercentages te creëren. Wetenschappelijk onderzoek wordt voor een groot gedeelte bekostigd uit donaties. Daarom is Stichting STOPhersentumoren.nl opgericht; we willen de best mogelijk zorg voor kankerpatiënten. Wij willen niet omgaan met kanker, wij willen genezing.”

Wil je meer informatie! Klik hier. 

Rachel met haar zoontje Dax 

Rachel op haar huwelijk

 

Rachel Oomens – Het Nationale Ballet 

FOTO’S: RACHEL OOMENS/ NATIONALE BALLET

Booking.com