avatar
     
Stories

Baby Guus ging in een broodmandje naar het crematorium

Moeder Elsbeth maakt nu mandjes voor overleden baby'tjes

De zoon van Elsbeth Winkelhorst leeft na zijn geboorte bij 23 weken zwangerschaps slechts een kwartier. Als Guus mee naar huis mag is er in het ziekenhuis niets om hem in mee te nemen. Uiteindelijk regelt de verpleging een mandje waarin Guus meegenomen kon worden: een rieten broodmandje waar de kruimels nog uitgeklopt moeten worden.

“Vaak wordt er geen waardig afscheid genomen, wat het rouwproces niet ten goede komt”

Zodra een moeder 24 weken of langer zwanger is, wordt dit door de wet gezien als levensvatbaar. Dit betekent wanneer een baby’tje overlijdt, het kindje automatisch valt onder de uitvaartdekking van moeder. In het geval de moeder minder dan 24 weken zwanger is en het kindje komt te overlijden dan wordt het kindje niet erkend als mens. Er kan dan geen aangifte bij de gemeente gedaan worden, waardoor er bij de meeste verzekeringen geen sprake is van enige dekking door een uitvaartverzekering. In het geval ouders hun overleden kindje kindje een waardig afscheid willen geven door het toch te begraven of te cremeren dan zullen zij dit meestal geheel zelf moeten bekostigen.Wanneer ouders dit niet kunnen doen, draagt het ziekenhuis zorg voor het overleden kindje. Vaak wordt er geen waardig afscheid genomen, wat het rouwproces niet ten goede komt.

De ervaring die Elsbeth had toen haar kindje Guus bij 23 weken overleed heeft geleid tot een bijzonder project.  Stichting Bijzonder Mandje maakt mandjes voor overleden kindjes van 24 weken en jonger. Voor dit initiatief is sponsoring nodig om het materiaal en dergelijke kosten te kunnen dekken. In onderstaand filmpje van Omroep Gelderland vertelt Elsbeth over de Stichting en hoe deze tot stand is gekomen.

Wil je meer informatie of de Stichting steunen? Klik hier

Booking.com