avatar
     
Lifestyle

Dansen tot diep in de nacht en vrijen tot de ochtendstond

Wetenschappelijk bewijs: daar worden we gelukkig van

Ons oog viel vanochtend op een column uit 2016 in het Financieel Dagblad. Een artikel over geluk. Kop: Werken en studeren maakt niet gelukkig! Dansen en vrijen wel! Macro-economoom Mathijs Bouman schrijft: “Zo. Die waarheid moest maar eens gezegd. Uw hele carrière hoort u al hoe bevoorrecht u bent met uw studie en baan. Van studiebegeleider tot HR-medewerker, van coach tot managementgoeroe, iedereen heeft het u ingewreven: werken moet je doen met passie. Werken is een levensvervulling. Zonder werk geen geluk. Maar dat had u dus helemaal mis, want werken maakt juist ongelukkig. Wat dan wel gelukkig maakt? Dansen natuurlijk! Dansen, tot diep in de nacht. En dan: vrijen!”

“Wat is geluk? De stroom van plezierige gevoelens en genot die een mens ervaart”

Mathijs schrijft dat je het misschien al wel vermoedde, maar dat het nu ook wetenschappelijk is vastgesteld. In de nieuwe editie van het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Economic Journal, staat een bijzonder artikel over welke activiteiten ons gelukkig maken. Wat is geluk? De definitie die wordt aangehouden is de stroom van plezierige gevoelens en genot die een mens op een moment zelf ervaart. “Om deze vorm van geluk te meten maken de onderzoekers gebruik van een app voor op de smartphone. ‘Mappiness’ heet de app, die door de London School of Economics werd ontwikkeld en door tienduizenden Britten werd geïnstalleerd. De app geeft op willekeurige momenten van de dag een ‘ping’, en vraagt de gebruiker hoe gelukkig hij of zij op dat moment is. Er volgen dan nog wat korte vragen, zoals: hoe ontspannen ben je, hoe wakker ben je, ben je alleen of niet, en – belangrijk – wat ben je nu aan het doen? Zo ontstaat een database met miljoenen waarnemingen over activiteiten en geluksbeleving.”

“Niets haalt het bij een potje vrijen. Het geluk schiet daarvan maar liefst 14% omhoog”

In 2010 begonnen de onderzoekers met de app en verzamelden ze ruim een miljoen pingen. De resultaten zijn helder. “Het minst gelukkig zijn we als we ziek op bed liggen. Dat maakt ons ruim 20% ongelukkiger dan normaal. Direct daarna komt werken of studeren. Tijdens deze activiteiten rapporteren we 5,4% minder geluk. Wachten, vergaderen, forenzen en huishoudelijke klusjes maken ook ongelukkig, maar minder dan werken. Een beetje gelukkig worden we van slapen, lezen en internetten. De zorg voor kinderen en dieren geeft 4 tot 5% extra geluk. Van sporten, tuinieren en museumbezoek gaat het geluk zo’n 8% omhoog. Theater- en concertbezoek levert ruim 9% extra geluk. Net als dansen. Maar niets haalt het bij een potje vrijen. Het geluk schiet daarvan maar liefst 14% omhoog.”

Wil je het hele artikel lezen? Klik hier! 

BRON: FINANCIEEL DAGBLAD/ BRYSON & MACKERRON (2016)

Booking.com