Blogs

Beste Anne Fleur Dekker…

'Misschien moet je Baudet en Wilders ook als gewoon mensen gaan zien'

Beste Annefleur Dekker,

Je was 12 april in de rechtbank om solidair te zijn met Sylvana Simons. Waarschijnlijk baal je dat ik niet jouw kant koos en zul je me nu ‘links’ laten liggen. Excuus voor de stomme woordgrap, maar hoor me even uit. We zien namelijk met zijn allen op Twitter jouw verbijstering. “Hoe kan iemand dit zeggen over een individu? Ik mag het met Sylvana oneens zijn, maar dat ze na alle kritiek toch nog in de politiek zit laat op een vreemde manier haar kracht zien.”

Toch denk ik dat je hier een les uit kan trekken.

Jij wilt kapitalisme en ‘extreem-rechts’ te vuur en te zwaard bestrijden. De term extreem-rechts wordt echter uit zijn verband gerukt. Je hebt extreem-conservatief-rechts en anarcho-kapitalisme. Wat is extreem-rechts? Is de alt-right-beweging extreem-rechts? Naar mijn mening mogen ze bij AIVD die groep best aan extreem-rechts toevoegen. Ja, de alt-right stemt waarschijnlijk Baudet en Wilders, omdat er geen rechtsere optie is. Dat maakt niet elke Baudet- of Wilders-stemmer alt-right. Er zijn genoeg mensen die alt-right worden genoemd terwijl ze links zijn.

Blanken en massa-immigratie

Blanken zijn niet superieur. Ik geloof namelijk niet dat er een witte genocide plaatsvindt. Ook geloof ik niet dat rassen mixen iets verkeerds is, of dat andere rassen een lager IQ zouden hebben. Niet elke alt-righter is een racist, maar dit zijn wel typische standpunten die vaak in de alt-right beweging voorkomen. Als het aan sommigen van hen ligt gaat er vroeg of laat een rassenoorlog komen. Toch vinden neonazi’s de alt-right maar een slap aftreksel. De alt-right is zelfs niet radicaal genoeg voor de echte neonazi’s. Geloof me: de alt-righters hebben ook een hekel aan mij. Ze weten bij mij wel de block button te vinden.

Ik ben wel iets kritischer op massa-immigratie, maar dat heeft niets met huidskleur te maken. Dat heeft te maken met het feit dat ik mensen goed wil opvangen en goede kansen wil bieden. Door iederéén te helpen ben ik bang dat we met zijn allen verzuipen. Toch noem je vaak mensen zoals ik ‘extreem-rechts’ terwijl we dat helemaal niet zijn. Op heel veel punten ben ik links.

Baudet, Wilders, Dijkgraaf

Misschien moet je Baudet en Wilders ook als gewoon mensen gaan zien. Vind ik sommige ideeën extreem? Natuurlijk! De Koran verbieden kan niet, om maar een voorbeeld te noemen. Maar is een rechts iemand met een paar extreme ideeën altijd extreem-rechts? Ik zou graag willen dat je mensen zoals Wilders en Baudet eens recht in de ogen kijkt en het gesprek aangaat.

Kom op, je bent inmiddels al matties met Jan Dijkgraaf dus het komt vast goed.

Hartelijke groet!

Booking.com