avatar
     
Stories

De man van Jussi (31) kreeg een auto-ongeluk dat alles veranderde

'We hebben het negatieve kunnen omzetten naar iets positiefs: een verhuizing naar Ibiza'

Jussi Megens (31) woont met haar man Jurgen en haar prachtige dochter Lola op Ibiza. Ze leeft in de zon, heeft haar eigen bedrijf en schrijft graag. Ze blogt en deelt de leuke, fijne en mooie dingen die ze tegenkomt met je op haar blog en Instagram. Aan de foto’s van deze happy family zie je niet af dat in 2010 het noodlot toesloeg in Jussi’s leven. 

Deze zomer is het zeven jaar geleden dat de man van Jussi  een ongeluk kreeg wat zijn, maar ook haar leven voor altijd zou veranderen. Aan Jurgens uiterlijk is nauwelijks op te maken dat hij in de nacht van 6 september 2010 frontaal tegen een boom reed. Hij verbrijzelde een deel van zijn gezicht en liep hersenletsel op. Hoewel hij goed is hersteld, is bepaalde schade blijvend. Het gedeelte dat bij Jurgen aangetast is, is het cognitieve gedeelte links vooraan in de hersenen. Nog dagelijks ondervinden Jussi en haar man Jurgen de gevolgen van het hersenletsel dat hij heeft opgelopen. Omdat het voor veel mensen moeilijk voor te stellen is wat dit betekent, vertelt Jussi haar verhaal.

“Jurgen kan moeilijk prikkels verwerken en met moeite zijn concentratie vasthouden”

“In de nacht van 6 september 2010 werd mijn nachtmerrie werkelijkheid. Politie aan de deur. Ik wist gelijk dat het foute boel was. Haastig pakte ik mijn spullen en werd ik door de agenten in een noodgang naar het VU gebracht. Niet wetende of ik Jurgen nog levend zou aantreffen. Hoewel ik altijd dacht totale paniek te ervaren, bleek het tegenovergestelde. Die nacht hebben meer dan vijf chirurgen hem geopereerd. Zijn voorhoofd werd hersteld met een stuk bot uit zijn heup en aan elkaar gezet met titanium platen en schroeven. Na elf helse uren wachten waren ze klaar. Pas een dag later werd Jurgen wakker. In paniek, ontredderd en in de veronderstelling dat hij morgen wel weer zou gaan werken. Hart voor de zaak, dat had ie. Toch ging dat niet zo eenvoudig. Uiteindelijk werd hij al na elf dagen ontslagen uit het ziekenhuis en kon het echte revalideren pas echt beginnen.”

“Een ernstige hersenkneuzing, hersenschudding en twee bloedingen in de hersenen zorgen ervoor dat Jurgen moeilijk prikkels kan verwerken en met moeite zijn concentratie kan vasthouden. Geluiden, gesprekken, bewegingen en beelden, worden in zijn hersenen langzamer weggezet en zorgen ervoor dat het spreekwoordelijke ‘emmertje’ als snel overloopt. En eigenlijk altijd vol is. Zo is hij snel vermoeid, prikkelbaar en kan hij zelfs letterlijk ziek worden bij vermoeidheid en overbelasting. Een etentje, verjaardag, bezoekje aan de supermarkt, alles is al snel te veel. Bovendien duurt het herstellen hiervan voor Jurgen veel langer dan voor gezonde mensen. Ook is het overmatig plannen en continu vragen om bevestiging iets wat hoort bij mensen die een ernstig trauma hebben opgelopen. Een verjaardag kan, maar dient dus gepland te worden zodat hij daarvan de rest van de week kan herstellen. Buiten gaan dit soort uitjes trouwens veel beter. Het geluid kan weg en Jurgen heeft letterlijk het gevoel van meer ruimte om zich heen. Bovendien kan hij er even weg, uit de situatie, zijn hoofd legen en opladen. Daarnaast ruikt en proeft Jurgen niets meer sinds het ongeluk. Hoewel dit verschrikkelijk lijkt, heeft hij met dit laatste heel goed leren om te gaan.”

“Ik ben er trots op dat we hebben geleerd van elkaar en een droom hebben weten om te zetten naar werkelijkheid”

“Jurgen is veel serieuzer en gevoeliger geworden en is letterlijk de strijd met zichzelf aangegaan”

“Concentratiestoornis, geheugenproblemen, vermoeidheid, minder snel denken, prikkelbaarheid. Het zijn enkele voorbeelden van cognitieve klachten die patiënten met hersenletsel kunnen ervaren. Deze gevolgen kunnen soms wel maanden of jaren na een hersenletsel duidelijk worden’. Vrienden en familie zullen dan ook beamen dat hij enorm veranderd is sindsdien. Vooral qua innerlijk. Natuurlijk ook door het meegemaakte, maar nog extra door het letterlijke letsel daar. Als je opzoekt waar men last van kan hebben met cognitieve problemen, dan is het een wonder dat Jurgen nog zo goed, snel kan reageren, niet vergeetachtig is en nog net zo intelligent is als voorheen. Toch is hij erg veranderd. Jurgen is veel serieuzer en gevoeliger geworden en is letterlijk de strijd met zichzelf aangegaan. En wij met elkaar. Want hoewel we altijd samen sterk zijn gebleven, was het niet altijd makkelijk. Allerlei therapieën samen en alleen hebben ons door deze periode heen gesleept. Jurgen is zelfs twee jaar intensief behandeld door Heliomare, het centrum voor niet aangeboren hersenletsel. Ik zou niet weten waar we zonder hen hadden moeten beginnen. Inmiddels kunnen we wel zeggen dat we geslaagd zijn.”

Jussi en haar man Jurgen hebben iets negatiefs kunnen omzetten naar iets positiefs. Ze zijn getrouwd en verhuisd naar Ibiza. Hier kunnen ze meer buiten zijn, is er meer zon en letterlijk meer ruimte voor Jurgen. Het stel heeft inmiddels een prachtige baby gekregen; Lola. Jussi is blij met haar leven. “Ik ben er trots op dat we ondanks alles, juist meer hebben geleerd van elkaar. Dichter bij elkaar zijn gekomen en een droom hebben weten om te zetten naar werkelijkheid.” In Spanje geniet het jonge gezin nog van elkaar tot en met deze zomer. Daarna gaan ze een nieuw avontuur beginnen… Benieuwd? Volg Jussi Megens!

Jurgen twee weken voor het ongeluk

De quote waarmee Jussi Jurgen kon opbeuren

Jurgen en Jussi vier jaar na het ongeluk 

Jurgen, Jussi en Lola op Ibiza 

Jurgen en Lola op het strand 

Lola 

Wil je meer lezen over Jussi en haar familie? Dit is haar blog! 

Op de website van www.hersenletsel-uitleg.nl vind je meer informatie over alles wat maken heeft met niet aangeboren hersenletsel. 

Booking.com