avatar
     
Stories

‘Ik vind het niet leuk om moeder te zijn…’

Waar de één zich heel schuldig voelde was de ander klaar met het taboe

“Ik vind het niet leuk om moeder te zijn…” zei ze. Ze keek naar beneden en veegde een blonde lok haar uit haar gezicht. Ze schaamde zich. Had ze dit nu echt hardop uitgesproken? De gedachten ging dagelijks door haar hoofd maar het was niet de bedoeling dit ook écht te zeggen. Dat is not done. ‘Ik vind het gewoon helemaal niet leuk, is dat heel raar?’ Ze had de indruk dat ze de enige was. “Ben ik de enige die dit voelt?’

Nee. Je bent zeker niet de enige. Ik kon haar geruststellen. Misschien was het toeval maar ze was de derde al met wie ik hierover sprak. Waar de één zich heel schuldig voelde was de ander klaar met het taboe. “Ik vind het moederschap zo’n overschat ding. Ja, ik zeg het gewoon. Ik ben klaar met al die mooie praatjes. Mocht ik ooit nog terug komen in een tweede leven (ja, je weet het niet) dan denk ik wel drie keer na…”

Het is een fase. Een fucking zware fase.

Is het leuk om moeder te zijn als je drie uur per nacht slaapt?
Als je om het uur wordt wakker gemaakt?
Als je al jaren niet in de armen van je man hebt gelegen in bed?
Maar het wel heel normaal is om een teen in je neusgat gedrukt te krijgen?
Als je elk uur wakker schrikt?
Elke uur.
Dat is een marteltechniek he?
In Guantanamo Bay maken ze vermeende terroristen gek op deze manier.
Ze laten ze niet slapen.
Om ze te breken. Ontoerekeningsvatbaar te maken.
Dingen te laten zeggen die ze niet willen zeggen.
En dat doen ze dus.
Zodat. Ze. Mogen. Slapen.
En wij moeders maken dit ook mee.
De volgende dag moeten we gewoon weer opdraven op kantoor.
En lachen.
Want wat is het leuk om moeder te zijn.
Slaapgebrek hoort erbij zeggen ze dan.
Het is een fase.
Een fucking zware fase.
Tropenjaren. Ik snap nu wat ze daarmee bedoelen.
Probeer die fase maar eens heel door te komen.
Zonder door te draaien.
Je huwelijk te verliezen.
En erger nog JEZELF te verliezen.

Je kan niet eens 5 minuten alleen schijten in je eigen huis

Is het leuk om moeder te zijn als je amper een moment voor jezelf hebt?
Als je elk vrij moment van de dag kinderen om je heen hebt.
Die van alles van je vragen.
Neusjes vegen, luiers verschonen, crackers smeren, ruzies oplossen,
filmpjes aanzetten, appels smeren, schaafwonden behandelen, kots opruimen…
Zelfs op de toilet achtervolgen ze je.
Je kan niet eens 5 minuten alleen schijten in je eigen huis.
Vrolijk staren ze je aan met een soepstengel in hun mond.
Gewoon gezellig samen op 2 vierkante meter zijn.
Jij bent er om voor ze te zorgen.
Want je bent hun moeder.
Jij wilde dit toch?
Maar waar blijf jij zelf in dit verhaal?
Alle buikjes gevuld.
Alle kleertjes gestreken.
Het huis aan kant.
Je collega’s happy en tevreden.
Manlief die je complimentjes geeft.
Alles loopt op rolletjes.
Iedereen happy.
En jij?

Hoe kun je het leuker voor jezelf maken om moeder te zijn?

Dus NEE het is niet gek dat het dan af en toe NIET leuk is om moeder te zijn. Dat mag je ook gerust zeggen. Dat zouden we vaker moeten doen met z’n allen. Maar – HO STOP – we moeten niet gaan zeuren. Daar houd ik ook niet van. Probeer er niet in te blijven hangen. Spreek je gevoelens uit. Dan door naar actie. Hoe kun je het leuker voor jezelf maken om moeder te zijn?

Ik vind het wél leuk om moeder te zijn. Maar dat is niet altijd zo geweest. Toen ik full-time werkte vond ik het niet leuk om moeder te zijn. Ik zag mijn kinderen nooit. Dat vond ik heel erg. Toen ik hele dagen thuis was vond ik het ook niet leuk om moeder te zijn. Ik werd af en toe gek van die mannetjes ALTIJD om mij heen.

Balans tussen het moeder zijn én mijn eigen ding doen

Waarom is het nu wel leuk? Er is een goede balans. Balans tussen het moeder zijn én mijn eigen ding doen. Denk niet dat je dé perfecte balans ooit zal vinden. Het blijft een zoektocht. Zoals een koorddanser blijft wiebelen om aan de overkant te komen. Die staat ook nooit helemaal stil. Maar hij komt er wel. Die balans is ook voor iedereen weer anders. Laten we elkaar ook vooral respecteren en niet veroordelen hoe een ander het moederschap invult.

Ik ben genoeg bij mijn kinderen.
Maar ik heb ook meer dan genoeg tijd voor mijzelf.
Zoals nu.
Ik zit achter mijn laptop met mijn koptelefoon in.
De playlist van Coldplay aan.
De kinderen zitten op de Playstation.
Gewoon even niet storen.
Nu zijn mijn kinderen al wat ouder.
Zeg maar tegen een baby van 6 maanden:
‘mama doet nu even haar koptelefoon op en jij mag even niet storen’.
I get it. Dat gaat niet.

Ik zorg goed voor mijzelf.
Voed mijzelf met gezond eten.
Sport en beweeg genoeg.
Trek mijzelf af en toe terug.
Ga er zo nu en dan tussenuit.
Volgende week twee dagen LONDEN 🙂 🙂
Ik zet mijzelf op de eerste plek.
Zodat ik er ook voor mijn kinderen kan zijn.
Vol energie.
Met aandacht.
Dankbaar.
Dat ik voor ze MAG zorgen.

Korte termijn lijnen, niet snoepen en meer sporten kunnen we allemaal

Vorige week vertelde ik op mijn eigen blog over het 3 maanden transformatie traject. Ik weet trouwens niet eens of dat een goede naam is voor het traject, maar het was het eerste wat mij te binnen schoot. Ik heb al veel reacties gekregen van vrouwen die meer informatie willen. Door deze gesprekken te voeren en te vragen waar ze behoefte aan hebben, begint het nu écht vorm te krijgen. Het wordt bijzonder. Iets wat ik nog niet ergens anders heb gezien.

Drie maanden intensieve coaching op gebied van sport, gezonde voeding maar vooral ook mindset. Want dat is uiteindelijk alles. Daar begint het. Met de juiste mindset kom je ver. Korte termijn lijnen, niet snoepen en meer sporten kunnen we allemaal. Daar hoef je geen Ninja Moeder voor te zijn. Maar echt uitzoeken WAAROM jij je leefstijl wilt veranderen, welke overtuigingen en diepgewortelde gewoonten je hebt, wie je echt wil zijn en of je wel het leven leeft waar jij gelukkig van wordt. Daar is moed voor nodig.

Want wat zou jij willen bereiken als alles mogelijk was? En waarom is dat zo belangrijk voor je?

3 maanden.
6 moedige vrouwen.
3 thema ochtenden samen met interessante sprekers, een heerlijke biologische lunch én samen sporten.
Eén op één voedingsadvies.
Elke twee weken een coach gesprek.
Small Group training

Het wordt mooi. Het maakt mij blij. En aangezien ik zelf mijn grootste klant ben weet ik dus zeker dat jij er ook blij van wordt.

Wil jij ook meer weten? Laat het mij dan weten. Dan bel ik je snel. We starten na de meivakantie op maandag 9 mei.

Liefs,

Yousra Jaddour
Personal trainer & Gewichtsconsulent
Ninja Moeder Personal Training & Voedingsadvies

Interesse om mee te doen of wil je meer weten? Bekijk de website van Yousra