avatar
     
Blogs

Producers en redacteuren

'Ik kan me volledig verliezen in een verhaal en nooit maar aan tijd, eten, drinken of parkeergeld denken'

Als je begint met werken bij televisie kun je twee kanten op. Je begint als productie-assistent of redactie-assistent. In negen van de tien gevallen is het niet lastig om te raden welke types een voorliefde hebben voor produceren en wie er liever redacteur zijn. Aan snuffelstagiaires en anderen geïnteresseerden die vragen wat het verschil is leggen we altijd uit: redacteuren bedenken de inhoud en producers zorgen ervoor dat die inhoud wordt geregeld. Als een redacteur roept dat het een absolute musthave is om een paarse giraffe te hebben op de opnamedag, dan regelt de producer een paarse giraffe. En daarnaast zorgt de producer er dan ook nog voor dat iedereen die bij de opname betrokken is zijn werk kan doen. Van een uitgedokterd tijdschema tot aan vervoer en alle benodigde faciliteiten, locaties, hapjes en drankjes: de producer fixt het.

“Nu zijn er redacteuren die ook productieskills hebben en er zijn zeer inhoudelijke producers, maar zelf ben ik nooit een multitalent geweest”

Al vroeg tijdens mijn studie wist ik dat de baan producer mij niet heel erg zou liggen. Niet omdat ik te beroerd ben om een lunch te regelen of te sjouwen met een statief, maar simpelweg omdat ik weinig overzicht heb, slecht kan rekenen en niet de allerbeste ben in het maken van reële tijdsplanningen. Nu zijn er redacteuren die ook productieskills hebben en er zijn zeer inhoudelijke producers, maar zelf ben ik nooit een multitalent geweest. Bij deze mijn excuses voor alle cameraploegen die dagen met mij moesten draaien zonder producer. Sorry voor de lege accu’s, de kwijtgeraakte autosleutels en productiekratten met cola en krentenbollen en het vergeten van discs voor de camera. We hebben wel gelachen toch? Ik kan me volledig verliezen in een verhaal, opgaan in een interview en nooit maar aan eten, drinken of parkeergeld denken. Sorry.

Wat ik daarom verplicht van mezelf moet doen is voordat ik aan een missie begin, zorgen dat alles productioneel is geregeld. Of dat nu een werkafspraak betreft of een privéaangelegenheid. Als ik de ochtend van vertrek nog moet beginnen met produceren dan is mijn dag bij voorbaat één groot disaster. Daarom ben ik er tegenwoordig gefocust mee bezig. De avond voor vertrek zoek ik mijn spullen en de spullen van de kinderen allemaal bij elkaar en leg ik alles klaar. Ik bedenk me waar mijn auto geparkeerd staat en verhuis hem indien mogelijk iets dichterbij huis. Ik leg de autosleutels klaar, kom er dan nog op tijd achter dat mijn Ray Ban hoesje leeg is en zoek mijn zonnebril in alle hoeken en gaten van het huis. Dat ik me dan vervolgens de volgende ochtend pas realiseer dat ik had moeten tanken, een herinnering van de bibliotheek krijg dat mijn boeken al zeven dagen te laat zijn en niet meer kunnen worden verlengd en mijn telefoon niet is opgeladen blijft dan klote, maar oefening baart kunst. Hoop ik.

Booking.com