avatar
     
News

‘We gunden hem zijn vrijheid’

Ouders verongelukte Ruben (11) aan het woord

Vorige week kwam het afschuwelijke nieuwsbericht dat een elfjarige jongen uit Oegstgeest de snelweg was overgestoken en aangereden. Een dag later overleed hij aan zijn verwondingen, Helaas is het tegenwoordig normaal om op internet je ongezouten mening over iedere situatie waarvan je het fijne niet weet te geven, en zo ook hadden veel mensen een mening over de ouders van deze jongen. Want hoe was het mogelijk dat dit was gebeurd? Begin deze week kwam naar buiten dat de jongen een verstandelijke handicap zou hebben en met het verstandelijk vermogen van een peuter geen idee zou hebben gehad van wat hij had gedaan. Er volgde een golf van sympathie maar ook van verontwaardiging. Nu doen Ruben’s ouders zelf het woord.

Martine en Aad van der Burg vertellen hun verhaal aan Omroep West. “Ruben was hier op het terrein aan het spelen. We hadden hem opgehaald bij de zorginstelling waar hij doordeweeks verblijft.” vertelt de vader van Ruben. Sinds oktober zit hij op een gesloten afdeling. Hij kan niet op zichzelf naar buiten. Hij kent geen gevaar.” “En dat wisten we ook” voegt moeder Martine toe. Zaterdag was Aad zijn zoon ineens kwijt. Hij zocht zijn hele erf af. Toen hij hem nergens kon vinden had de verschrikkelijke ramp zich al voltrokken. Via een pad waar bomen waren gekapt is de autistische jongen richting de snelweg gelopen. Ruben is aangereden op de A44. Hij had geen idee wat hij deed.

De familie van der Burg woont op een grote boerderij waar Ruben veel vrijheid had om te spelen, te fietsen en door de modder te banjeren. Met het verstandelijk vermogen van een kindje van drie gunden zijn ouders hem deze vrijheid. Ruben kon niet praten en was niet zindelijk maar volgens zijn ouders elke dag gelukkig.  Martine vertelt huilend dat ze het gevoel heeft dat ze heeft gefaald. “Ik was er niet om hem op dat moment te beschermen. We wisten dat die vrijheid voor hem heel belangrijk is. Dat gunden we hem heel erg.” Aad vertelt dat hij een hek met schrikdraad om zijn erf had staan voor zijn zoon Ruben. Toch is hij hier overheen geklommen. Het risico heeft altijd aan hem gehangen, maar we hebben hem niet zijn vrijheid ontnomen” aldus moeder Martine.

Wil je het hele interview zien? Dat kan op de website van Omroep West.

FOTO: FAMILIE VAN DER BURG

Booking.com