avatar
     
Food

Lunchtip van Daisy

Zo maak je pannenkoeken van oud brood

Pannenkoeken: Neerlands favoriete verjaardagsgerecht. Easy, cheap & tasty! Wie houdt er niet van? Met dit recept laat ‘Kliekjeskoningin’ Daisy Scholte zien hoe je pannenkoeken extra bijzonder kunt maken; namelijk door ze te maken van oud brood. 

Daisy: “Dus ook nog een goed idee tegen voedselverspilling. Want eerlijk is eerlijk, iedereen houdt wel eens een paar oude boterhammen over. Met dit no waste recept heb je een goed excuus om weer eens pannenkoeken te eten! Met simpel wit of volkoren brood proef je het verschil niet eens. Als er pitjes of zaden in het brood zitten krijgen je pannenkoeken een verrassende twist.”Dit heb je nodig:

Oude boterhammen (zoveel als je hebt liggen)
+/- 250 gram bloem (afhankelijk van de hoeveelheid oud brood)
2 eieren
500 ml melk
snufje zout
boter om in te bakken
beleg

En zo moet het:

  • Droog het brood een paar uur buiten de zak of een half uurtje in de oven op 150°C. Verkruimel het brood in een keukenmachine tot een poeder. Als je geen keukenmachine hebt kun je het brood ook terug in de zak doen en er met een deegroller overheen rollen. Weeg het broodkruim en onthoud het gewicht.
  • Trek nu het gewicht aan broodkruimels af van het totaalgewicht aan bloem. Dus als je 75 gram broodkruimels hebt reken je: 250 gram bloem – 75 gram (broodkruimels) = 175 gram bloem. Neem dat gewicht aan bloem, zeef het en mix het broodkruim en een snufje zout erdoorheen. Voeg één voor één de eieren toe terwijl je door de bloemmix roert. Voeg nu beetje bij beetje de melk toe terwijl je steeds steviger begint te kloppen. Klop het beslag tot er geen klonten meer blijven drijven. Grove stukjes door het broodkruim zijn juist lekker.
  • Laat het beslag een half uurtje rusten voor je de pannenkoeken bakt. (Belangrijk!) Zorg ervoor dat de pan goed heet is en de boter helemaal gesmolten voor je het beslag in de pan doet. Bak vervolgens de oud-brood pannenkoeken aan beide kanten goudbruin.

“Tip: serveer de pannenkoeken eens met wat anders dan poedersuiker en stroop. Wat dacht je van gegrilde groenterestjes met Italiaanse kruiden en humus? Of de chili con/sin carne van gisteravond met knapperige sla en crème fraiche? Lekker!

Nog meer leuke tips en verrassende recepten tegen voedselverspilling? Mijn nieuwste kookboek ‘Lekker koken met restjes‘ staat boordevol inspiratie. Met mijn boek in huis maak je in een paar minuten je eigen schillenchips; bak je een quiche voortaan in oud brood in plaats van bladerdeeg en koop je alleen nog weesbananen.”

BRON: ALLDAYEVERYDAISY