avatar
     
News

Roman (4) redt leven bewusteloze moeder met Siri

'Vertel jonge kinderen hoe ze moeten handelen in een noodsituatie'

In Engeland heeft de vierjarige Roman het leven van zijn moeder gered dankzij de spraakassistent Siri op haar iPhone. Toen de vrouw bewusteloos raakte belde de kleuter het noodnummer en vertelde hij aan de vrouw die hij aan de lijn kreeg dat hij zijn moeder niet aan de telefoon kon laten komen omdat ze dood was. Doordat het jongetje de alarmcentrale zijn exacte adres door kon geven, waren de hulpdiensten binnen 13 minuten ter plaatse en kon Roman’s moeder worden gereanimeerd.

De vrouw woont met haar drie kinderen in de wijk Croydon. Toen ze ineens bewusteloos en bewegingsloos op de grond lag wist Roman haar iPhone te ontgrendelen met de vingerafdruk van haar duim en vroeg Siri om hulp. Siri belde direct het alarmnummer.  De Londense politie heeft vandaag een opname van het telefoongesprek met de jongen naar buiten gebracht. “Al doe je vandaag niets anders, ga zitten met je jonge kinderen en zorg dat ze weten wat ze moeten doen en hoe ze de politie kunnen waarschuwen in geval van nood.

“Ter plekke leerde Jo Frost het meisje hoe ze 112 moest bellen als haar moeder flauw zou vallen of ineens niet meer aanspreekbaar zou zijn”

Als freelance redacteur/verslaggever van televisieprogramma’s ben ik betrokken bij diverse programma’s op de Nederlandse televisie. Twee seizoenen werkte ik mee aan het programma Jo Frost: Nanny On Tour. We volgden voor dit programma een alleenstaande moeder met een zesjarige dochter, die als de dood was dat haar iets zou overkomen, aangezien ze flink wat gezondsheidsproblemen had. Jo Frost vroeg haar of haar dochter wist hoe ze moest handelen als ze flauw zou vallen. Dat was niet het geval. Ter plekke leerde Jo Frost het meisje hoe ze 112 moest bellen als haar moeder flauw zou vallen of ineens niet meer aanspreekbaar zou zijn. Moeder ging plat op de grond liggen. Het meisje leerde hoe ze de telefoon moest gebruiken en wat ze moest zeggen. Moeder was vanaf die dag veel geruster en dochter was blij dat ze geleerd had hoe ze haar moeder zou kunnen helpen, mocht het in de toekomst nodig zijn.

Er zijn veel volwassenen die hun kinderen niet willen opzadelen met mogelijke rampscenario’s, maar bedenk je als ouder van kinderen dat het ons allemaal kan overkomen. Zorg ervoor dat je kinderen weten hoe de huistelefoon of je smartphone werkt. Zorg ervoor dat ze weten wie ze moeten bellen als er een noodsituatie is. En zorg ervoor dat ze het adres waarop je woont uit in hoofd kennen. Het is superbelangrijk en: “het kan het verschil tussen leven en dood zijn”, aldus het hoofd van de alarmcentrale.

BRON: DAILYMAIL

Booking.com