avatar
     
Lifestyle

Dag van het Geluk

'Kleine veranderingen in je leven sleutel tot meer plezier en zingeving'

Op deze druilerige regenachtige maandag is het de Dag van het Geluk. Dit is in 2012 bedacht door de Verenigde Naties. Volgens de Algemene Vergadering van de VN is ‘het nastreven van geluk een fundamenteel menselijk doel’. Hoe regenachtig en druilerig ook, het is een mooi moment om even stil te staan bij hoe je gelukkig je op dit moment bent. En als je op dit moment niet heel erg gelukkig bent, kun je je afvragen hoe dat komt. Heb je zorgen? Stress? Spanningen? Om erachter te komen wat je gelukkig maakt, kun je een geluksdagboek bij houden. De Hema verkoopt leuke Happiness Planners, maar natuurlijk kun je het in ieder willekeurig schriftje doen. Geluk kun je natuurlijk niet plannen, maar in een boekje kun je wel makkelijk bijhouden van welke momenten je nou écht gelukkig werd.

“De meeste dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken zullen dat niet doen”

Als ik mijn boekje van de afgelopen maanden teruglees zijn het de volgende dingen die me gelukkig hebben gemaakt: wandelen over de hei, uitgeslapen wakker worden, uitgebreid kletsen met mijn dochter, muziek luisteren en verder niets, kopjes thee, in bad gaan, koffie in de zon, etc. Het lijkt er echt op dat de kleine dingen ons een geluksgevoel geven, en niet de grote dingen. Hoe komt dat? Paul Dolan, geluksexpert en docent aan de Londen School of Economics schreef erover: “We denken dat een promotie op het werk ons blij maakt, maar vergeten alle overuren, de stress en het lange forenzen. Hetzelfde geldt voor een hoger salaris of het maken van een grote reis: we staan niet stil bij de nadelen ervan. De meeste dingen waarvan we denken dat ze ons gelukkig maken zullen dat niet doen. We zijn echt altijd gelukkiger wanneer we focussen op de persoon die bij ons is en op wat we nu aan het doen zijn. Dus zorg ervoor dat dat iets is waar je van geniet.”

Paul Dolant meent dat kleine veranderingen in je leven de sleutel zijn tot meer plezier en zingeving. Daarom noemt hij vijf simpele dingen waar we direct gelukkiger van worden:

1. Naar je lievelingsmuziek luisteren
‘Muziek heeft een groot effect op je humeur. Je hersenen lichten letterlijk op.’

2. Vijf minuten langer doorbrengen met iemand die je dierbaar is
Een van de redenen waarom volgens hem een wereldreis niet gelukkig maakt, is omdat we dan onze dierbaren moeten missen.

3. Naar buiten gaan
Er op uit trekken, de natuur opzoeken, daar worden mensen direct blij van.

4. Iemand anders helpen
‘Anderen helpen is iets heel egoïstisch. Het is een grote bron van geluk. Help een willekeurige persoon en zie het verschil.’

5. Een nieuwe ervaring beleven
‘Nieuwe ervaringen vertragen in feite de tijd. Dat is waarom het leven zo ‘traag’ aanvoelt voor kinderen. Ze ervaren continu nieuwe dingen.’

Sanny Verhoeven startte drie en half jaar geleden de blog Sanny Zoekt Geluk. In haar laatste video maakt ze de balans op: hoe gelukkig is ze nu eigenlijk? Is ze nog steeds op zoek? Of is ze nu gelukkig?

 

Booking.com