avatar
     
Lifestyle

Fris wasgoed zonder vlekken

'Leg een tablet steradent boven op de was in de machine'

De was komt vies en vol vlekken uit de wasmachine. We hebben het allemaal wel eens, en het kan leiden tot grote ergernissen. Nu het voorjaar eraan komt verlangen we allemaal naar schone en frisse, kleding, ondergoed en beddengoed. Wil jij er voor zorgen dat je was brandschoon de machine uitkomt? Lees dan de onderstaande wastips van de Studio Anneloes eens door!

  • De oorzaak kan zijn dat in de rubberen slang die van het wasmiddelenbakje naar de wasmachine loopt zich wasmiddel en wasverzachter ophoopt. Dat wordt op den duur zwart en roze. Dan laat dit los en komt dit soms met het laatste spoelwater mee de wasmachine in. Dit geeft vieze zwart/grijze vlekken op het wasgoed. De slang en het zeepbakje dus regelmatig goed schoonmaken.
  • De vlekken kunnen ook veroorzaakt worden als mensen te vaak wassen op lagere temperaturen. Dan kan er vuil in de afvoer achterblijven en vet van de lagers kan in de trommel terechtkomen. Dit borrelt omhoog en veroorzaakt vlekken. Laat bijvoorbeeld eenmaal per maand de wasmachine op 90 graden (kookwas) draaien.
  • Ook af en toe soda aan de was toevoegen. Sommige mensen laten hun wasmachine zonder wasgoed met een halve liter huishoudazijn op 60 graden draaien.
  • De vlekken zijn volgens de meeste mensen niet meer te verwijderen. Misschien helpen HG vlekkenzout of HG kluskleding wasmiddel die u bij ons in de winkel kunt verkrijgen. Deze middelen zijn speciaal ontwikkeld tegen de hardnekkigste vlekken. Vlekken in witte kleding zouden er met chloor uitgaan.
  • Vlekken kunnen ook in de droger ontstaan. In dat geval kan er een elektronische fout in het programma zitten. Dat kan zelfs leiden tot schroeiplekken. In dat geval moet een computertje in de droger worden vervangen.
  • Volgens diverse fabrikanten van wasmachines worden sommige vlekken veroorzaakt door een chemische reactie van bepaalde soorten shampoo, haarlak en haargel. Vooral haarschuim (stylingmousse) wordt als boosdoener aangemerkt en dan vooral de goedkope merken.
  • Sommige mensen zijn overgestapt van een vloeibaar wasmiddel naar waspoeder. Daar zitten stoffen in die wat ‘zuurstof’ geven. Een enkele keer vloeibaar is niet erg. Nog een tip, bij de witte was een schepje soda en bij de bonte was een scheutje azijn doet wonderen.
  • Versleten kogellagers kunnen ook de oorzaak van vlekken zijn. Kijk ook eens of u een muntje in de trommel heeft, want die kunnen ook voor vervelende vlekken zorgen.
  • Voorkom een vuile waas over wit wasgoed door te wassen met Soda of leg een tablet steradent boven op de was in de machine.

BRON: STUDIOANNELOES

Booking.com