avatar
     
Lifestyle

Zomerse sferen met citrusboompjes

Fris, fruitig en niet veeleisend: we like!

De dagen worden langer en de temperatuur wordt zachter. Misschien heb je ze in de tuincentra al zien staan: citrusboompjes! De boompjes zijn dé trend van dit voorjaar. Als de temperatuur niet meer onder de tien graden zakt, kunnen de planten ook naar buiten. Zo creëer je makkelijk een zomers sfeertje op je terras.

Citrusboompjes behoren tot hetzelfde plantengeslacht als mandarijnen, citroenen, sinaasappelen en grapefruits. De tuinplanten kenmerken zich door een stevige stam met daarop een groene kroon. En natuurlijk citrusvruchten. Oorspronkelijk komen citrusboompjes uit Zuidoost-Azië en vroeger waren de tuinplanten met ‘appeltjes van oranje’ zeer gewild door koningen en hoge adel. Om koude winter te overleven, werden ze bewaard in een vorstvrije ruimtes, die tot op de dag van vandaag oranjerieën worden genoemd.

Qua verzorging zijn de planten niet veeleisend. Ze houden van een plekje met veel licht, het liefst in de volle zon, en regelmatig water. Als de blaadjes geel worden, dan is de kans groot dat je te veel water geeft. Dit kun je eenvoudig voorkomen door een gaatje in de bodem van de pot of een laagje hydrokorrels. Overtollig (giet)water kan dan eenvoudig wegvloeien. In oktober en november zet je citrusboompjes weer binnen om te overwinteren. Dat kan in een oranjerie, maar een kas(je) of vorstvrije schuur met voldoende daglicht is ook prima.

citrusboompje

BRON: ALPHA COMMUNICATIONS

Booking.com