avatar
     
Lifestyle

Groene zeep is all you need

Voorjaarsschoonmaaktips van Corry (63)

Nu de lente in aantocht is heb ik enorm de behoefte om schoon schip te maken. Zodra de zon schijnt heb ik de behoefte om naar de bloemenwinkel op de hoek te rennen voor grote bossen verse bloemen. Maar dat niet alleen. Ik meer dan ooit behoefte aan orde en rust in huis. Hoewel ik goed kan hamsteren moet alles wat ik niet meer gebruik of nodig heb het huis uit. Ineens zie ik overal ellendige troep die ik niet mee wil nemen de lente is.

“Zijn dit voorjaarsschoonmaak-kriebels?” vroeg ik aan een vriendin. De voorjaarsschoonmaak- wie doet het nog? Je huis van boven naar beneden opruimen en grondig schoonmaken, inclusief het lappen van al je ramen, poetsen van al je kozijnen, het wassen van je gordijnen en het uitkloppen van matten en dergelijken. Veel mensen die werken laten het bij het wekelijkse werk van de schoonmaakster of zichzelf, maar hoe heerlijk is het voor je gemoedsrust om voordat de lente daadwerkelijk arriveert je gehele huis flink onder handen te nemen?

Op de redactie van ShePostsOnline zijn wij voor de grote schoonmaak. Maar waar te beginnen? We spraken Corry (63), een doorgewinterde schoonmaakster in hart en nieren. Ze geeft je een vijftal tips voor een voortvarende voorjaarsschoonmaak!

Tip 1: Groene zeep is all you need

Ontvetspray, keukenspray, badkamerspray, glasspray, allesreiniger: volgens Corry allemaal overbodig. “Al die producten die je tegenwoordig in de winkel ziet staan: allemaal onzin! Wat je nodig hebt om goed schoon te maken is niets anders dan groene zeep.” Dit doet me denken aan de gele fles ‘Driehoek’ zeep en dat is precies wat Corry bedoelt. Groene zeep is namelijk helemaal niet groen, maar geel. De naam groene zeep stamt uit de tijd dat het nog werd gemaakt van hennepolie. Groene zeep is milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar. “Iedere Kruidvat en Albert Heijn verkoopt het, en het is nog goedkoop ook!” Volgens Corry voldeed de groene zeep vroeger voor het gehele huishouden, maar hebben fabrikanten bedacht dat je voor ieder klusje een ander schoonmaakmiddel nodig hebt. Vergeet dat dus! En ga los met gele groene zeep.

Tip 2: Neem de tijd en beloon jezelf met iets lekkers

Het is belangrijk dat je de tijd hebt, dus zorg ervoor dat je op de dag van de schoonmaak geen andere verplichtingen hebt en niet je kinderen uit school hoeft te halen. Volgens Corry is het een mindset: je moet niet denken dat schoonmaken stom en zonde van je tijd is. “Zet een lekker muziekje op en haal iets lekkers van de bakker in huis.” Corry: “Ik werk toch net even wat harder door als ik weet dat er in de koelkast een lekker chipolatagebakje op me staat te wachten!”

Tip 3: Mest uit en ruim op

Dit keer mag je geen enkel laatje overslaan. Haal alles uit je kasten en lades en bekijk grondig wat er allemaal weg kan of op een andere plaats hoort te liggen. Dit is het moment om dingen weg te gooien en om te bekijken of de spullen die je in je hand hebt eigenlijk wel op een logische plek liggen. Uit onderzoek blijkt dat je meer dan de helft van wat je in je kasten bewaart niet aanraakt. Bedenk je goed of dat bij jou zo is en of je de spullen weggooit/weggeeft of ergens anders opbergt? “Ga eens echt kritisch door de kledingkasten van jezelf en eventueel je kinderen en kijk ook eens naar de berg speelgoed die er in je huis ligt!”

Tip 3: Was alles wat van stof is

Kussenhoezen, gordijnen, tafelkleden, plaids voor op de bank: wassen, wassen, wassen. Volgens Corry worden met name kussenhoezen en dekentjes in Nederlandse huishoudens te weinig gewassen, evenals knuffels van kinderen. “Het zijn dingen die er bij inschieten, maar het zijn de allergrootste stofnesten!”

Tip 4: Reinig grote apparaten die je dagelijks gebruikt

Werp eens een kritische blik in je oven. Hoe schoon is die? Als je je oven dagelijks gebruikt moet je hem om de paar maanden echt grondig schoonmaken volgens Corry. Maak ook apparaten zoals je wasmachine en droger goed schoon. Je wasmachine kun je het beste even laten draaien op negentig graden met een scheut schoonmaakazijn. “Je gaspitten horen eigenlijk bij je dagelijkse schoonmaak, maar de meeste mensen halen er alleen even snel een doekje langs.” Neem jezelf dan ook voor om dit soort dingen vanaf nu beter bij te houden; dan ben je volgend jaar snelle klaar!

Heb je zelf tips? Laat het ons weten! 

 

Booking.com